Az euró egyik atyjaként emlegetett közgazdász szerint bár a banki eredmények arra utalnak, hogy a pénzügyi szektor már kiheverte a válságot, a bankok jelentős kitettsége az állampapír-piacokon azt jelenti, hogy egy esetleges államcsőd a pénzintézetekre is visszahathat.

Azon tényezők között, amelyeket továbbra is figyelembe kell venni a válság értékelésénél, Lámfalussy kiemelte, hogy az Egyesült Államokban és néhány európai államban az ingatlanpiaci buborék összeomlásának hatásait még mindig érvényesülnek; továbbá azt, hogy a piac gyakran túlértékel bizonyos eseményeket: erre példa a líbiai események miatt megnövekedett olajár.

Lámfalussy előadásában üdvözölte, hogy az idei év elejétől elkezdték működésüket az európai pénzügyi szabályozó testületek, és ezek megfelelő szakmai autoritással rendelkeznek. "Ez egy kvantumugrás, ami azt bizonyítja, hogy felül lehet emelkedni a nemzeti érdekeken" - tette hozzá.

Aggodalmát fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy az Európai Unió tagállamai nem veszik majd figyelembe ezeknek a testületeknek a figyelmeztetéseit. Lámfalussy hozzátette: a pénzügyi rendszer hatékonysága nem jár együtt annak stabilitásával, ezt a két célt egyszerre kell elérniük az Európai Unió új intézményeinek.

A felszólalását követő vitában a pénzügyi szakember kiemelte, hogy az állam-, és bankcsődök között az a nagy különbség, hogy az államok nem tűnhetnek el. Mivel a felszámolás, mint végső fegyver nem áll rendelkezésre az európai adósságválságban bajba jutó államoknál, ezért a megelőzési módszerek kidolgozásának kell a leghangsúlyosabb szerepet kapniuk a tárgyalásokon.

Szerinte egyre nagyobb veszélyt jelentenek a vállalati összeolvadások és felvásárlások következtében létrejövő óriásbankok, mert a szabályozók nem kezelik kellő hangsúllyal annak kérdését, hogy miként lehet beavatkozni az egyre nagyobb szereplőkből álló bankpiacon.

"Meg kell találni annak módját, hogy miként lehet kimondani: nem lesz szisztematikus kimentés úgy, hogy az hihető legyen a piacon". A bankoknak saját tervekkel kell rendelkezniük problémáik megoldására - tette hozzá.