A kormánytól a felújításhoz 6 milliárd helyett 10 milliárd forintos hozzájárulást vár Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint már augusztusban kiírhatják a közbeszerzést.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az állami rádióban azt mondta: a főváros új vezetése "kilenc hónapja szerencsétlenkedik és toporog az ügyben", pedig szerinte a szükséges forrásuk megvan a felújításhoz.

A főpolgármester méltatlannak tartja a felvetést, szerinte ugyanis a főváros már elkészítette azt a dokumentációt, amely alapján a Lánchíd felújításának közbeszerzési eljárását el tudják indítani.

Úgy számolunk, hogy nagyjából 20-30 milliárd forint között lesz a beruházás és a nyár vagy az ősz végén el tudjuk indítani a beszerzést ezzel kapcsolatban - mondta Karácsony az ATV-ben.

A polgármester egyetért az MSZP felvetésével, hogy a kormány növelje azt az összeget, amit a Lánchíd rekonstrukciójára beígért: a szocialisták 6 milliárd helyett 10 milliárd forintot várnak.

Teljes joggal lehetne azt követelni, hogy a kormány több pénzt adjon erre a beruházásra, amit aztán a beruházás áfaköltségeként vissza fog szerezni. Egyetértek azzal a politikai felvetéssel, hogy a kormány növelje azt az összeget, amit Magyarország egyik legfontosabb épületének felújítására fordítani kellene, de nekünk arra is készülnünk kell, hogy a kormány nem változtat ezen az álláspontján - fogalmazott a főpolgármester.

Varga Mihály is megszólalt az ügyben. A pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta:sajnálatos és veszélyes játékba fogott a főpolgármester. A fővárosnak 180 milliárd forintos állampapír-megtakarítása van, vagyis nem pénzkérdés a Lánchíd felújítása. Ráadásul a kormány is jelezte, hogy 6+1 milliárd forinttal hozzájárul a költségekhez. Kizárólag a politikai akarat hiányzik, másra nem tudok gondolni - tette hozzá a pénzügyér.