Az idei első negyedévben folytatódtak a fizetési mérleget alakító tavalyi folyamatok: az áruk és szolgáltatások egyenlege továbbra is 1,5 milliárd euró feletti egyenleget produkált, aminek köszönhetően a folyó fizetési mérleg ismét jelentős - 344 millió eurós - pluszt mutatott fel.

A tőkemérleggel együtt számított finanszírozási pozíció pedig újra rekordot döntött, 793 millió eurós pluszt ért el. A folytatódó tendenciák ellenére, a jövedelemegyenleg sorain egy - bár nem meglepő - érdekességet lehet felfedezni: a hagyományosan jelentős hiányt felhalmozó sor mínusza a tavalyi fokozatos mérséklődést követően, az első negyedévben 1,4 milliárd eurós hiányt mutatott, ami 274 millió eurós romlás a 2009-es utolsó három hónaphoz képest.

Ahogy a gazdaság fokozatosan magához tér - amit jól mutatott az első negyedéves GDP adat is - a külföldi tulajdonú, magyarországi vállalatok nyeresége növekedésnek indult, és ennek a jövedelemnek a hazautalása okozta a romlást - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője.

A következő negyedévekben ezért lassan romlásnak indul a folyó fizetési mérleg egyenlege, továbbá a lakosság vásárlóerejének felfutásával az importtermékek kereslete és a beruházások élénkülésével a finanszírozási igény is megemelkedik - mondta Samu János, a Concorde szakértője. Ennek ellenére, idén még - az első negyedéves jelentős többletnek köszönhetően - nulla körüli pozitív lehet a folyó mérleg egyenlege.