A Világbank januári prognózisában szereplő 2,9 százalékos idei világgazdasági növekedési előrejelzését a mostani Global Economic Prospects jelentésben 2,4 százalékra mérsékelte.

A Világbank szerint a negatív kockázatok szaporodtak a januári prognózishoz képest. A világgazdasági növekedést fenyegető kockázati tényezők közül a Világbank jelentése

  • a feltörekvő térségek növekedésének további lassulását,
  • az értékpapírpiacokon a befektetői hangulat romlását,
  • a fejlett térségekben esetleg kialakuló stagnálást,
  • a tartósan alacsony nyersanyagárakat,
  • a geopolitikai feszültség éleződését egyes térségekben,
  • a növekedésösztönző monetáris intézkedések hatékonyságával szemben felmerült kétségeket emelte ki.

A növekedési előrejelzés lefelé korrigálását 40 százalékban annak tulajdonítja a nemzetközi intézmény, hogy a nyersanyag-exportáló fejlődő térségeknek nehézségeket okozott az igazodás az olaj és más nyersanyagok alacsony ára miatt kialakult kondíciókhoz. Ennek az országcsoportnak a növekedési előrejelzését 0,4 százalékra csökkentette a Világbank a januári 1,2 százalékról.

A nyersanyag-importőr országok sokkal jobban tudtak igazodni az új kondíciókhoz, mint az exportőrök - jegyzi meg a jelentés, amely arra is rámutat azonban, hogy az alacsony energia- és nyersanyagárakban rejlő lehetőségeket nem feltétlenül tudták teljes mértékben kiaknázni. Az országcsoport növekedése 5,8 százalék lehet az idén, kissé elmaradva a 2015-ös 5,9 százaléktól.

A BRICS-országok közül Kína az idén 6,7 százalékkal növekedhet a tavalyi 6,9 százalék után, India megőrzi 7,6 százalékos növekedési ütemét, Brazíliában és Oroszországban a recesszió mélyül a januárban jelzetthez képest, Dél-Afrika pedig a januárban jelzettnél 0,8 százalékponttal lassabban, 0,6 százalékkal növekedhet az idén.

Magyarország idei növekedési előrejelzését a januárihoz képest 0,1 százalékponttal, 2,6 százalékra javította, a 2017-est 0,3 százalékponttal, 2,4 százalékra csökkentette, a 2018-ast pedig 0,7 százalékponttal, 2,3 százalékra mérsékelte.