Lassulhat az áremelkedés

A januári, meglepően magas, 6,4 százalékos infláció után februárban csökkenésnek indulhat a fogyasztói árindex piaci elemzők szerint. A KSH csütörtökön publikálja a statisztikát.
Ádám János, 2010. március 9. kedd, 08:18
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Annak ellenére, hogy idén tovább emelkedtek a benzinárak, tavaly februárban sokkal nagyobb mértékben drágultak az üzemanyagok januárhoz képest, így a termékcsoport árindexe éves szinten jelentősen csökkenhetett februárban - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank szakértője.

Egy éve a havi pénzromlás üteme 1 százalékos volt, amihez négytized százalékponttal járultak hozzá az üzemanyagok.

Az élelmiszereknél nem várhatók jelentős mozgások, ahogy az iparcikkeknél is csak enyhe mérséklődésre lehet számítani - mondta Kondrát.

A piaci termékeknél tapasztalható nyomott árak ugyanakkor nem tudnak teljes mértékben érvényesülni, mivel éves szinten a jövedéki adó januári emelése, illetve a magasabb hatósági árak felfelé nyomják az árindexet - utóbbinál egyedül a távhő áfájának januári mérséklődése hathat kedvező irányba.

A szabályozott árak emelkedését, illetve a jövedéki adót leszámítva hozzávetőleg három százalék alatti infláció adódna - mondta Samu János, a Concorde elemzője.

Ezt követően lassan ugyan, de csökkenésnek indul a pénzromlás üteme, és nyáron - a tavaly júliusi áfaemelés kiesésével - három százalék körüli drágulás várható, ami vélhetően beragad e szint körül - tette hozzá Samu.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szintén lassú csökkenésre számít, azonban az év további részében felfelé mutató kockázatok övezik az inflációs pályát.

Márciusban ugyan segíthet a forint árfolyama: tavaly ebben az időszakban jelentős gyengülésen ment keresztül a hazai fizetőeszköz, így ez bázishatásként jelentkezhet márciusban és tompíthat az árindex változásán.

A gázárak emelése és a támogatás megszüntetése körüli kérdőjelek viszont bizonytalanná teszik a csökkenő inflációs pályát.

Ezen a felfelé mutató trenden egy jelentős forinterősödés ugyan fordíthatna, azonban erre egyrészt elenyésző az esély, másrészt a gazdaságnak sem feltétlenül áll érdekében.

Így - a szakértő szerint - minden bizonnyal nem csökken a háromszázalékos célszint alá idén az infláció - ez leghamarabb jövő év elején történhet meg, amikor a jövedéki adó emelésének hatása kiesik a bázisból.

HOZZÁSZÓLÁSOK