Lázár: a magyar kormány szándéka megváltoztathatatlan

Paks 2 ügyében a kormány szándéka megváltoztathatatlan - arra szükség van az olcsó áramellátás miatt. Paks ügyében minden megy tovább – mondta Lázár János a mai kormányinfón, azt követően, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított. Döntöttek a „terrorellenes koordinációs központ” felállításról is.
Napi.hu, 2015. november 19. csütörtök, 14:48
Fotó: Napi.hu

A kormány szerdai ülésén döntött a "terrorellenes koordinációs központ" felállításáról - a szervezet feladata a magyar biztonsági szervek munkájának "érdemi növelése" - mondta Lázár János a szokásos csütörtöki kormányinfón.

A magyar biztonsági szerveknek inkább a migránsáradat adhat munkát, amely a déli határokon túl zajlik. Lázár szerint az eddig meghozott intézkedéseknek - többek közt a határkerítés - köszönhetően az EU egyik legbiztonságosabb országa. Ennek ellenére az EU minden országában veszélyhelyzet van - ezért van a szükséges koordináció növelésre. Lázár szerint az EU nem tud döntéseket hozni, s nem tudja a polgárainak biztonságát garantálnia.

Mindenkinek - például Németországnak - a maga döntése, ha meghív, letelepít bevándorlókat - de ez nem róhat terhet Magyarországra. A kormány szerint az Európai Bizottságnak felül kell vizsgálni a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos döntést. A kvóta ugyanis szétteríti a biztonsági kockázatot, hisz a menekültekkel együtt terroristák is érkezhetnek - mondta az többek között az Információs Hivatalt is felügyelő miniszter.

Paks 2 megépül - minden megy tovább

A kormány a szerdai ülésén foglalkozott a paksi beruházást érintő brüsszeli vétóval is. A bizottság hivatalosan ma indított kötelezettségszegési eljárást az elmarad közbeszerzések miatt. A Paks 2 projekt egy államközi szerződésen alapul, amelynek alapja még a (magyar) Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége által között kétoldalú együttműködési szerződésen alapul. Az orosz fél így verseny nélkül nyerte meg a megrendelést.

Lázár szerin nem véletlen, hogy most lett döntés - szerinte kereskedelmi döntés született. Kirobban egy kereskedőpolitikai vita, amelynek a hátterében az EU nagyvállalati állhatnak - kérdés, hogy ezek a cégek miként juthatnak megrendelésekhez. Magyarország visszautasítja azt a politikát, amely Brüsszelből meg akarja akadályozni, hogy Budapest kétoldalú kereskedelmi együttműködést kössön, akár a kínaiakkal, az oroszokkal, vagy az arab-államokkal. Lázár megismételte, hogy lesznek később közbeszerzések a építési munkálatokra.

A magyar kormány kész bíróság elé vinni az ügyet, ha nem sikerül a következő két hónapban megállapodni a részletekről Brüsszellel. A kabinet szándéka megváltoztatatlan Paks 2 építésével kapcsolatban - ez kell az olcsó áramellátásához. Sem az épülő finn, litván, francia és brit atomerőmű esetében nem tenderen választották ki a fővállalkozót - fogalmazott Lázár.

Az ellenzék nem tudta megakadályozni a földárveréseket

A földárverésekkel kapcsolatban több tíz milliárd forintnyi hiteligényt kapott az MFB Zrt. Az elmúlt napokban 5 milliárd forint értékben licitáltak állami földekre hazai és 222 külföldi állampolgár. Az árverések első köre december 31-ig folytatódik. A programot a kormány 2016-ban tovább folytatja.

A kormány döntött a mintagazdaságokról rendelkező kormányhatározatról - a szövegezés még folyik. Mintagazdaság lehet - így az általuk kezelt földek "érinthetetlenek" lesznek - az állami cégek, illetve azok magáncégek, amelyek működése komplett termékpályát fog össze - sorolta a miniszter.

Útban van a Országos Széchenyi Könyvtár

Új nemzeti könyvtárra van szükség, ezért a Országos Széchenyi Könyvtárat kiköltöztetik a várból. A kormány tervei szerint az intézmény a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti belvárosi palotanegyedbe költözhetne.

A kormány támogatja, hogy 2020-tól Pest megye kiváljon a központi fejlesztési régióból - ennek részleteiről még konzultálnak a Pest megyei polgárokkal.

A Quaestor-ügyben egyeztetnek a Magyar Bankszövetséggel, ezt követően kerülhet sor az újabb parlamenti törvényre - mondta Lázár János.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

malkom, 2015.11.20 09:37

Eddig még mindig sikerült átverni az EU-t, most azonban MG legfontosabb nemzeti érdeke is a Paks meghiúsulása, hiszen az alternatív technológiák, mint a Tesla fejlesztései és a LENR általi ingyen energia szinte a nyakunkban vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.11.19 15:36

Meg fog épülni, kivéve, ha az EU nem járul hozzá, vagy vesszük a kalapunkat az EU-ból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.11.19 15:27

"Magyarország visszautasítja azt a politikát, amely Brüsszelből meg akarja akadályozni, hogy Budapest kétoldalú kereskedelmi együttműködést kössön, akár a kínaiakkal, az oroszokkal, vagy az arab-államokkal."

ez se sokat forgatta az EU alapito szerzodeseit...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.11.19 15:19

@rotaryfun: óóó, hat majd jon egy snajdig legeny, nem egy olyan klasszika-filologa szakos fajta, oszt' jo napot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.11.19 15:11

Hát szar is lenne visszaadni a jattot :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html