A Munka törvénykönyve az átlag dolgozó számára szégyenletes. Lassan a kifelé tartó migráció veszélyesebb lesz, mint a befelé tartó. Nem tudnak ott tartani értelmes dolgozót akkor, hogy ha öt évig folyamatosan havonta hosszabbítgatják meg a munkaszerződéseket. Semmiféle alternatíva nincsen. Nincsenek vállalati képzések. Ha nem sikerül a norma, hát nincsen meg. A minimálbér a tavalyi, azt egy az egybe az összes juttatást beépítették és senkinek sem nőtt a bére - idézi a hirtv.hu Kiss Anett szakszervezeti képviselőt.

Lázár János válaszában úgy fogalmazott: a munka törvénykönyvének kialakításakor a kormánynak figyelembe kell vennie a munkaadók igényeit is.

Kockázatot vállal az a közösség, aki sztrájkba megy a mai béremelési viszonyok mellett és a mai bérszint mellett, mert kockáztatja, hogy 5-10 év múlva lesz-e termelő gyár azon a településen, mondjuk Hódmezővásárhelyen - fogalmazott a kancelláriaminiszter. Szerinte ma az EU és az Európai Bizottság eurómilliárdokat mozgósít annak érdekében, hogy a nagy német vállalatok ne Hódmezővásárhelyen létesítsenek gyárakat mondjuk második vagy harmadik gyárat, vagy itt fenntartsák, hanem fogják magukat és Észak-Afrikában létesítsenek egy gyárakat. Addig megy majd ez a sztrájkolgatás, összeszedi a cókmókját és majd Afrikában létesít egy következő gyárat.

A szaniterkerámiákat gyártó Villeroy & Boch Magyarország Kft. üzemében hirdetett 54 órás sztrájkot a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete kedden. A munkavállalók 12 százalékos béremelést kérnek, nem elégednek meg a vállalat által kínált 8 százalékkal. A több mint 800 munkavállalót foglalkoztató cég 2016-os adózott eredménye 1 milliárd 130 millió forint volt.