Lázár: járt Budapesten az egyik főszervező terrorista

Belgiumban újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a párizsi terrorcselekményekkel összefüggésben. Magyarországon Lázár János arról beszélt,hogy tudomásuk és feltételezésük szerint az egyik főszervező járt korábban a Keleti pályaudvarnál.
Inforádió, MTI, 2015. december 3. csütörtök, 17:25
Fotó: MTI/EPA

Belgiumban két újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben - jelentette be a belga szövetségi ügyészség csütörtökön. A hatóságok tájékoztatása szerint a két férfi ellen vádat emeltek, és ezzel nyolcra nőtt a belgiumi vádemelések száma az ügyben.

Név nélkül nyilatkozó illetékesek arról számoltak be, hogy a vasárnap reggel őrizetbe vett férfiak nincsenek a leginkább keresett gyanúsítottak között. Egyikük kapcsolatban állt Bilal Hadfival, az egyik párizsi öngyilkos merénylővel. Az egyik gyanúsítottat a brüsszeli repülőtéren, a másikat pedig otthonában, a belga főváros Molenbeek nevű kerületében fogták el.

Lázár: az egyik főszervező járt a Keleti pályaudvarnál

A párizsi terrortámadások egyik főszervezője "tudomásunk és feltételezésünk szerint" járt a budapesti Keleti pályaudvarnál és ott csapatot toborzott azokból, akik megtagadták a regisztrációt és velük távozott az országból - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"A terrorizmussal kapcsolatban hírek láttak napvilágot, amelyek arról szólnak, hogy a párizsi merénylet egyik főszervezője járt Budapesten, ezt meg tudom erősíteni" - jelentette ki, hozzátéve: "tudomásunk és feltételezésünk szerint a Keleti pályaudvarnál is járt, tudomásunk és feltételezésünk szerint a magyar állami regisztrációt megtagadó bevándorlókból csapatot toborzott és azokkal távozott az országból".

A miniszter tájékoztatása szerint ez az információ a krízis idején nem állt a magyar titkosszolgálatok rendelkezésére, később kaptak hírt a partnerszolgálatoktól.

Lázár János aggályosnak és veszélyesnek ítélte, hogy mintegy 230 ezer ember ment át az országon ellenőrzés nélkül, a regisztráció megtagadásának legszimbolikusabb pontja pedig a Keleti pályaudvar volt, ahol néhány száz, majd ezer, végül négyezer fiatal bevándorló tagadta meg, hogy a hatóságok azonosíthassák őket. A tárcavezető megítélése szerint ez a magatartás nem független attól, hogy a párizsi merénylet főszervezőjével később elhagyták az országot.

A belga RTL televízió internetes oldalán szerdán azt írta, hogy Magyarországon találkozhatott Salah Abdeslam, a múlt havi párizsi terrortámadások egyik szervezője és résztvevője két, Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban.

Európai Bíróságra megyünk a kvóták miatt

Lázár János azt is bejelentette, hogy Magyarország Szlovákiával közösen az Európai Bírósághoz fordult délután a kötelező bevándorlási kvóta ellen. A kvótát egy nem legitim kényszerintézkedésként jellemezte és a visegrádi négyek együttműködésének erősségét hangsúlyozta. Az unión belüli kötelező szétosztás változatlanul él és a következő években több 10 ezer migráns betelepítését jelentené Magyarországra, míg a Törökországból "meghívottak" befogadása "vasárnap még nem volt kötelező" és reméli ez ezen a héten is így lesz.

A miniszter a magyar álláspont visszaigazolásának tartotta, hogy Székely László ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult, mert álláspontja szerint a kvóta tulajdonképpen kiutasítás, ami nem lehet kollektív. Üdvözölte azt is, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is erősen fogalmazott a kérdésben és a bevándorlási hullám megállítását sürgette.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2014, 2015.12.04 12:19

@henker: Aha. Szóval az történt, hogy szegény menekültnek várni kellett pár napot egy vonatra, ezért úgy feldühödött, h lemészárolt sok-sok embert. Pedig addig olyan rendes fiú volt.. Hát öcsi, te sem leszel már nagyobb ökör.

A 'frusztráció meg a gyülölet' benned halmozódott fel igazából, de mint tudjuk a haragod hatalom nélkül sz@art sem ér. További jó vergődést, és javaslom haverkodj össze a mirko/atombandi nevű taggal, kb egy szinten vagytok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2015.12.04 10:08

@henker: "Milliós karórával a kezén, egy Dubaiban élő dúsgazdag férfi volt egyik, aki a bevándorlók között elvegyülve, lázadásra bíztatta őket a Keleti pályaudvarnál. Ezt állítja egy önkéntes, aki sokszor kint dolgozott a Keletinél. Fotókat is csatolt bizonyítékul. Azt mondja, azért jelentkezett az M1-nél, mert vállalhatatlannak tartja, hogy ilyen, tisztázatlan hátterű és múltú embereket kell segíteniük.
"Küldök egypár képet... csak úgy érdekesség képpen... azt gondolom én ki fogok szállni ebből a dologból. Csoportunk egynéhány tagja számomra vállalhatatlan dolgokat csinál."
"Ők voltak a tüntetésfűtők??"
"Igen ők. Ők csinálták a balhét és indították el a tömeget. Aztán nem tartottak a tömeggel."

Úgy tudjuk, a szóban forgó civil szervezettel az elmúlt hetekben többen is szakítottak, köztük a két aktivista is. Arcukat nem vállalják, mert azt mondják, családjuk van, akiket féltenek. Azt azonban elmondták: vállalhatatlan számukra, hogy olyan embereket is menekültként kellett támogatniuk, akik között akár terroristák is lehettek.
2015.09.23 hirado.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2015.12.04 09:30

@henker: Te még a mirkonál is nagyobb bohóc vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2015.12.04 09:10

itt van az eredménye ennek az orbán bandának: nem müködött együtt az EU-val, totális káoszt csinált a menekült ellenőrzési és elsoztási rendszerben. Ráadásul pont orbán tiltotta le a vonatokat a Keletiből,, így bő 1-2 hétig halmozódtak ott a szerencsétlen menekültek, egyre csak nőtt bennük a frusztráció meg a gyülölet a magyar brutális elbánás iránt. Innetől kezdve könnyü dolga volt bárkinek embereket találni, akik a legvégsőkig is elmentek.

A párizsi áldozatok és hozzátartozóik tehát megköszönhetik orbánnak az egész katasztrófát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CABI333, 2015.12.03 17:54

és még ki tudja mennyi ment be...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html