December elejéig több mint 150 milliárd forint agrártámogatáshoz jut különféle jogcímeken 105 ezer magyar gazdálkodó és év végéig csaknem 200 milliárd forintot szeretne kifizetni a vidékfejlesztési hivatal. Megkezdték az egyszerűsített kistermelői támogatások kifizetését is - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján.

A jelenleg is folyó földeladások kapcsán 193 milliárd forintnyi hiteligény érkezett az Magyar Fejlesztési Bankhoz, az igényelt hitel nagysága általában 50 millió forint alatti. Megismételte, újabb hitelkeretre lesz szükség a nemzeti banktól.

Eddig összesen 50 ezer hektár föld kelt el közel 70 milliárd forint értékben, ami a várakozásokon felüli. Hozzátette: a programot december 31-ig folytatják, januárban a kormány áttekinti az eredményeket és várhatóan folytatja.

Lesz itt még "lex Simicska"

Lázár János közölte azt is, hogy támogatják a fideszes Győrffy Balázs agrárkamarai elnök a polgári törvénykönyvet módosító javaslatát, amely "minimum megnyitja annak a lehetőségét", hogy az állami föld eladása után az új tulajdonos a piaci viszonyokhoz igazítsa a bérleti díjat.

A miniszterelnök asztalán van a mintagazdaságról szóló kormányrendelet. Jelezte, Mezőhegyes is ilyen gazdaság lesz, és oda miniszteri biztost neveznek ki.

Költsenek infrastruktúrára a nagyvárosok

Közölte, hogy a kormány kiemelt szerepet szán a 2016-os gazdasági növekedésben a megyei jogú városoknak, ezért előre hozták az infrastrukturális fejlesztéseik támogatását. 25 milliárd forintot hagyott jóvá a kabinet soron kívül a megyei jogú városoknak.

Tokajt fejleszti az állam

A kormány tájékoztatót hallgatott meg Tokaj-Hegyalja fejlesztéséről Héjj Dávid miniszterelnöki biztostól, aki 90 milliárdos fejlesztési programot állított össze. Mint mondta, a magyar kormány ezt a programot idén decemberig 3,7 milliárd forinttal finanszírozza.

Emelik a kistelepülési polgármesterek bérét

A kormány támogatja az Országgyűlés előtt lévő azon javaslatot, amely lehetővé teszi a kistelepülési polgármesterek bérének 30 százalékos emelését. A kormány azt is támogatja, hogy ez ne csak az 1500 fős, hanem a 2000 fős településekre is vonatkozzon, ha van pénze erre az önkormányzatnak.

Emelték az állami cégvezetők fizetését

Lázár beszámolt arról is, hogy a felügyelete alatt lévő állami vállalatok vezetőinek felemelte a fizetését, mert nehezen talál jó szakembert, ha nem adja meg a piaci béreket. Ez a bankszektorban 5 millió, az energiaszektorban 4 millió, a kisebb vállalatoknál 2-3 millió forintos vezetői fizetést jelent.

A kormány megvédi a rezsicsökkentést

A kormány megtárgyalta az energetikai tárgyú kötelezettségszegési eljárásokról szóló tájékoztatót, és arról határozott, hogy újabb tárgyalást kezd az Európai Bizottsággal a rezsicsökkentés megvédése érdekében. Mint mondta, mintegy 10 tagország ellen folyik hasonló témában ilyen eljárás, és köztük szövetségeseket fog a magyar kormány keresni.

Elmondta, hogy idén még december 16-án ülésezik a kormány, akkor új otthonteremtési programról is tárgyalnak.