Leépíti magyarországi kutatóbázisát a Sanofi

A globális környezet változása miatt változtat k+f tevékenységén a Sanofi, a lépés a magyarországi egységeket is érinti.
Leszák Tamás, 2011. november 4. péntek, 09:34
Fotó: Napi.hu

Globális vállalati stratégiája részeként átalakítja kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységét a Sanofi, a hasonló tevékenységeket végző központok összevonásával a jelenlegi k+f központok számát csökkenti a vállalat - tudta meg a Napi Gazdaság. A változás érinti a gyógyszergyártó magyarországi érdekeltségeit is. A társaság korábban a teljes innovációs folyamattal foglalkozott hazánkban, a jövőben azonban a hangsúly eltolódik a későbbi fázisokra (a teljes gyógyszeripari k+f folyamat 12−15 évig is tarthat). A kockázatos, a betegektől a legtávolabb eső felfedező kutatás helyett a szintén magas hozzáadott értéket képviselő fejlesztési tevékenységekre fókuszál ezt követően a vállalat, mindez gyorsabban megvalósuló eredményeket hoz, exportorientált tevékenységet jelent − mondta Christophe Gourlet, a Sanofi magyarországi vállalatának vezérigazgatója.

A Sanofi a jövőben is jelentős szereplője marad a hazai innovációnak, gazdaságnak, egészségügynek és exportnak, a vállalat Magyarországon továbbra is érdekelt lesz innovatív készítmények fejlesztésében, de erősödik a generikus fejlesztési aktivitás is − hangsúlyozta Rózsa Iván, a vállalat kommunikációs igazgatója. Az átszervezés következtében felszabaduló kutatási infrastrukturális kapacitást a cég hazai egyetemeknek és kutatóintézeteknek ajánlja fel.


Az érintett dolgozói létszámról Rózsa szerint korai még beszélni, hiszen még csak most kezdődnek az egyeztetések az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel. A k+f tervezett átalakítása a hazánkban a területen dolgozó 300 dolgozó legfeljebb 50 százalékát érintheti, de a társaság szerint ennél várhatóan alacsonyabb lesz a végső szám, az érintettek egy részének lesz lehetősége részt venni a k+f új irányainak munkáiban. A változások az egyeztetések lezárultával lépnének életbe, a jelenlegi elképzelések szerint jövőre.

A lépés hátterében az egész gyógyszeripart érintő változások állnak, a gyógyszergyártóknak át kell gondolniuk globális stratégiájukat. A k+f egyre költségesebb és kockázatosabb, ezért egyre kevesebb úgynevezett "block buster" (azaz évi egymilliárd dollár feletti forgalmat elérő) készítményt állítanak elő. Rózsa szerint emellett megváltoztak a kormányzati-hatósági elvárások is, hatékonyabb és biztonságosabb gyógyszereket igényelnek, a korábbinál alacsonyabb áron.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

yooseph, 2011.11.05 16:19

A gyógyszer ipar direkt leállt a költséges antibiotikumok fejlesztésével, mert nem hoz hasznot: oki terápia a használata nem szorul krónikus szedésre a beteg. Egy új szer előállítása hatalmas munka, de ha bejön verni lehet vele a világot. Akkora lobbi van mögötte, hogy az USA szenátusa kellett ahhoz, hogy fenékbe billentse a gyógyszergyártó vállalatokat a fejlesztés területén, így sem jártak sikerrel (mondjuk meg őszintén ha valaki valamit nem akar kényszerrel lehet próbálkozni, de az nem olyan hatásos, mint az önszántából való elhatározás). Külön gyógyszerészipari biomérnöki karokat kell fejleszteni, direkt kutatásra szakosodott jelleggel.
Egyszeri nagy befektetés, de ha bejön aranybánya, mint anno Kabay János találmánya a mákból morfium. Igaz a hasznot itt sem az Alkaloida söpörte be végül is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2011.11.05 15:57

@csesznegi_gyula: Kedves Gyula ! Nem a Sanofi Chinoin-t szüntetik meg, hanem csak a központi (francia) kutatás-fejlesztésekhez szorosan kapcsolódó budapesti K+F részleget, és azt is csak részlegesen. Sajnos mindez a lehető legrosszabbkor, amikor válság van.
Mindenesetre a Sanofi 3 telephelyén a mintegy 2500 dolgozó folytatja a munkát teljes gőzzel. Csak sajnos azt mutatja, hogy a defenzívnek tekintett ipari területre is belopózhat a válság valamilyen formában. Remélhetőleg beindul a generikus fejlesztés a Chinoinban és ezeket a magasan képzett szakembereket a cég minél előbb foglalkoztatni tudja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csesznegi_gyula, 2011.11.05 15:16

Kár, nagyon fontos vállalat volt. Csesznegi Gyula
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2011.11.05 14:21

@yooseph: @yooseph: Az ötlet majdnem jó, de a TEVA már itt van és keresi a tevékenységi köreit. Egy biztos, Magyarországon fajlagosan (képességeinkhez mérten) magas szintű kutatási színvonal van elrejtve. Néhány külföldi cég próbálkozik is erre építeni (Servier, TEVA, talán Ubichem is), azonban félő, hogy a válság elviszi a beruházható pénzeket és nem sikerül a "kitörés", hanem az egész eltűnik, szóval egy kis kormány-segítség jó volna. Ázsia (főleg India) itt is előrébb jár, hatalmas az emberanyaguk (mérnökanyag), nagyobb a mozgásterük és lazábbak is a problémák megoldásában.
Itt Európában csak olyan dolognak szabad nekifogni, amelynél a hozzáadott (szellemi) érték magas, nem szabad alapanyaggyártással (kis molekulák, oldószerek, reagensek) foglalkozni, arra ott van a kínai olcsó munkaerő.
Mondjuk, ha a kormány nem a MOL seggét nyalná, amely így-is-úgy-is nyereséges tud lenni (esetleg növeli a benzinárakat), hanem egy magyar generikus gyógyszer-vegyszer kutató bázist alapítana valamelyik tőkeerős gyógyszercéggel szövetkezve, versenyképesek lehetnénk a nyugat európai/amerikai gyógyszer és vegyszergyártó cégekkel szemben, hiszen nekünk a nyersanyag forrásaink nem jók, de szellemi értékeket tudnánk létrehozni (csak az oktatási színvonalat is növelni kellene). Lehet különben, hogy nyílt ajtókat döngetek, majd meglátjuk ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yooseph, 2011.11.05 12:49

Újra kell alapítani a híres tiszavasvári Alkaloidát.
Magyar mérnökökkel, kutatókkal, vegyészekkel rá kell állni új támadáspontú antibiotikumok és vírus elleni szerek kifejlesztésére addig is minden alap hatóanyagból a legolcsóbb generikumot gyártani tonnaszám.
Ha bejöttek az eredmények az antibiotikumokból csepegtetni a világnak hatalmas felárral.
Jó kis mese. A TEVA az elsők között bojkottálná sz egészet, ha kell a moszad robbantaná fel az egészet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html