Lehet, hogy a magyar kormány kénytelen lesz átszabni a mentőcsomagot

Az MKIK vasárnapra készíti el a javaslatait. Parragh László az mfor.hu-nak azt is elmondta, hogy lehet, a 9200 milliárdos csomagon felül további gazdasági intézkedésekre lesz szükség a kormánytól.
K. Kiss Gergely, 2020. április 10. péntek, 14:36
Fotó: Napi.hu

Nagy vihart kavart a kormány javaslata a bértámogatás bevezetéséről, az ugyanis jóval kisebb terhet - a kieső munkaidőre jutó bér 70 százalékáig - venne le a munkaadók válláról, mint például a német modell. Korántsem biztos azonban, hogy ez lesz a végső változat - olvasható a portálon.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról tájékoztatta a lapot, hogy a testület vasárnapig juttatja el a kormányhoz a bértámogatáshoz fűzött javaslatait, és tudomása szerint jövő kedden várható újabb, ezúttal már részletekbe menő hivatalos bejelentés az intézkedésről. Mint fogalmazott, egyelőre a váza, a gerince van meg a bértámogatási programnak, de a vállalkozások megnyugtatása miatt minél hamarabb be kellett számolni arról, hogy van terve a kormánynak.

Részleteket azonban nem kívánt elárulni arról, hogy milyen pontokon módosulhat az elképzelés, milyen javaslatai vannak a kamarának. Mindezek alapján megvan az esély arra, hogy a vállalkozások - illetve a munkavállalók - számára elfogadhatóbb bértámogatási rendszert vezet be a kormány.

A kormány 9200 milliárd forintos, vagyis a GDP 18-20 százalékát kitevő csomag szerinte nem biztos, hogy elég lesz, és lehet, hogy más célokat is meg kell határozni. Kiemelte, hogy a csomag tulajdonképpen egy három éves ciklusra - 2020 és 2022 közöttre - terjed ki, vagyis értelmezése szerint erre az időszakra szétterítve kell figyelembe venni az intézkedéseket.

Parragh szerint jelenleg nem lehet megmondani, mennyien kerülnek utcára és mi lesz velük, ezért a kormány csomagjában szereplő javaslatok közül a munkahely-megtartásra vonatkozót tartja a legfontosabbnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK