Lehetetlen elkapni Magyarországon a százmilliós csalókat

Hiába hatályos évek óta a szabály, amely eltiltja a cégbedöntőket az új társaságok alapításától vagy vezetésétől. Egy debreceni csaló hálózat összesen 300 millió forintnyi elcsalt pénzt próbált tisztára mosni, miközben havi rendszerességgel döntöttek be és alapítottak cégeket.
F. Szabó Emese, 2011. május 16. hétfő, 06:40
Fotó: Napi.hu

Értelmetlen az a néhány évvel ezelőtt hatályba lépett törvény, amely eltiltja a cégalapítástól és cégvezetéstől azokat, akik felszámolásba vittek társaságokat. Maga a rendelkezés is rossz, ezen túlmenően azonban az eljárási szabályokat is könnyedén kijátszhatják a rutinosabb csalók.

Jó példája ennek az a debreceni pénzmosoda és csalóüzem, amelyet a napokban fülelt le a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV).  Az egymással rokoni és baráti kapcsolatban álló elkövetők több társaságot is alapítottak,  majd pénzügyi trükkökkel − egymásnak adtak megbízásokat, jelentős összegeket utalgattak egymásnak ide-oda −, papíron komoly bevételt és forgalmat feltüntetve hiteleket vettek fel bankoktól. A hiteleket rövid idő után nem törlesztették, s mire a bank rájött, hogy nem likviditási probléma gátolja a fizetést, a cégeket már bedöntötték a tulajdonosok, akik egyébként újabb cégeket alapítottak, a hitelek egy részét is beforgatták, s elölről kezdték az egészet. A pénzt bonyolult, egymás közti tranzakciók sorozatával mosták tisztára. A cégcsoport havonta 10-15, összesen 300 millió forintot csalt el − mondta Sárközy Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője a hatóság által rendezett konferencián.

Hiába lenne eltiltva a cégvezető újabb társaságok gründolásától, a gyakorlatban ez csak hosszú idő után következhet be − mutattak rá szakértők. Egy késedelmes fizetésből ugyanis viszonylag hosszú idő után lesz felszámolási eljárás, ráadásul a tiltáshoz annak le is kell zárulnia. Ez alsó hangon egy év, az alatt pedig akár naponta újabb cégeket lehet alapítani.

A szabályozás másik problémája, hogy a cégvezetők eltiltása nem automatikus, azt az ügyben kárt szenvedett hitelezők indíthatják csak el. Könnyű belátni, hogy ez viszonylag hátul helyezkedik el a fontossági listán egy olyan cégnél, amely a fennmaradását jelentő kintlévőségeiért küzd. A korábban lapunknak nyilatkozó szakértők arról számoltak be, hogy próbáltak olyan személyeket keresni, akik a cégnyilvántartás szerint el vannak tiltva, ám nem jártak sikerrel. Ez nem azt jelenti, hogy nincs is ilyen − de hogy nem annyi, mint ahány kellene, az biztos.

 

!5 milliárd dollárt moshatnak át évente
Nemzetközi kutatóintézetek szerint Magyarországon évente 15 milliárd dollárt tehet ki a pénzmosás volumene. Ehhez képest tavaly mindössze hétezer bejelentés érkezett a hatóságokhoz pénzmosás gyanújával, ezek java része pénzintézetektől származott. Tavaly tucatnyi ilyen eljárás folyt a bíróságon, s az idén is csak húsz, 2010-ben egy elmarasztaló ítélet született. Ez mutatja a bíróságok hozzáállását is, vagyis nemcsak a NAV keretein belül kell közös stratégiát kidolgozni a pénzmosás ellen - mondta Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese.

HOZZÁSZÓLÁSOK