Lejárt a hallgatók ultimátuma, újabb demostrációk jönnek

Ma délben lejárt a Fórum Astorián megfogalmazott ultimátum, de az idén felvételizők és az egyetemek helyzete még mindig kilátástalan - olvasható a Hallgató Hálózat (HaHa) közleményében.
Tóth Kata, 2013. február 8. péntek, 14:04
Fotó: Napi.hu

A diszkriminált 16 szakon irreálisan magas ponthatárokat húzott meg a miniszter, az egyetemek finanszírozása pedig továbbra is megoldatlan - teszi hozzá a szervezet. A 2011-es keretszámokhoz akkor kerülnek a legközelebb, ha a miniszter ezeken a szakokon is 240 pontra csökkenti a jelenleg indokolatlanul magas minimumponthatárokat. A finanszírozás megoldatlansága "katasztrofális következményekkel fenyeget: évközbeni elbocsátási hullám, kifizetetlen közüzemi számlák és bezárt főiskolák". Három hét múlva itt a felvételi jelentkezések végső határideje. Ma a felvételizőknek nagyon nehéz felelős döntéseket hozni. Mindeközben az öncélú államosítás a közoktatásban soha nem látott felforduláshoz vezetett. A pedagógusok fizetése nem érkezik meg időben, juttatások tűnnek el. Az iskolákból elhordták a bútorokat, monitorokat, kifogyóban a kréta és nem tudják, mikor vehetnek ismét - állítják a hallgatók..

Ezért a HaHa előáll egy megállapodás-tervezettel, melyben az aláíró felek nem csupán törekednek és kinyilvánítják akaratukat, hanem garanciát vállalnak arra, hogy ígéreteiket teljesítik. Javaslatukat a 6 pont alapján fogalmazták meg. Mivel az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum a felsőoktatásban érintettek legszélesebb körét fogja össze, ezért úgy vélik, hogy a megállapodást az OFEF tagjainak és a miniszternek közösen kell elfogadnia.  A szervezet ma csatlakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének "El a kezekkel az oktatástól" című demonstrációjához. Február 11-én hétfőn pedig a hallgatók ultimátuma alapján országos tiltakozás kezdődik, Debrecenben, Pécsett és Szegeden is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.08 17:29

Az USA pénzeli őket. Mindegy ,a Fideszt nem tudják megbuktatni ,ahhoz nagyon sok spenótot meg kell még kajálni a fiataloknak ...,hajrá Popey...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html