Lemondásra szólította fel az MSZP Matolcsyt

Az MSZP szerint azonnal távoznia kell a Buda-Cash-ügy miatt Matolcsy Györgynek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éléről, és az új vezetőnek kártalanítania kell a brókerházhoz köthető bankcsoport betéteseit.
MTI, 2015. február 27. péntek, 12:21
Fotó: Napi.hu

Tóbiás József elnök-frakcióvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormánynak már be kellett volna jelentenie: a Magyar Államkincstár számlát nyit minden az ügyben érintett közintézménynek, hogy napi működésüket képesek legyenek finanszírozni. Az MNB-nek pedig azt kellett volna közölnie, hogy összesen 100 milliárd forintig kárpótolja a betéteseket - fűzte hozzá, megjegyezve: nem szúrhatják ki hatvanezer forinttal a betétesek szemét.

Az ellenzéki politikus visszautasította azt, hogy a kormány és a kormánypártok "másokra kívánják hárítani a felelősséget". Mint mondta, az ügyben szereplő bankcsoport 2010 előtt nem is létezett, "a takarékszövetkezetek államosítása" után jött létre, amikor a kormány és néhánynak menekülő utat adott néhánynak, és a jegybanknak minden eszköze megvolt azok átvizsgálására. Emlékeztetett arra is, hogy korábban összevonták az MNB-t és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét.

Tóbiás József szerint az MNB felelőssége nem kerülhető meg "az évszázad legnagyobb bankbotrányában". Elmondta, a nemzeti bank döntött arról, bankká válhatnak-e ezek a pénzintézetek. Azt is firtatta, hová tűnt a 100 milliárd forint. Mint mondta, látni akarják a bankká válás dokumentumait, az elmúlt évek Buda-Cash-nél végzett vizsgálatainak eredményét, ezért kezdeményezték Matolcsy György és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter költségvetési bizottsági meghallgatását a jövő hétre. A pártelnök elmondta, ehhez Kövér László házelnök hozzájárulása is kell.

Tóbiás József vitatta azt a mostani kormánypárti állítását, hogy 2009-ben az akkori kormánypártok úgy döntöttek, az ilyen típusú bankokat ötévente kell kötelezően átvilágítani. Hozzátette: pont, hogy csökkentették az időtartamot 3 évre. Közölte, Matolcsy György az utóbbi években két kézzel szórta a közpénzt, mintegy 260 milliárd forintot költött, ha e helyett végezte volna a dolgát, akkor nem lenne óriási bajban 100 ezer betétes és közel száz önkormányzat.

Ha a Széchenyi Bank ügyfeleit a kötelező garanciaalapon felül teljesen kártalanítani lehetett, akkor most is ezt kell tennie, mivel a jelenlegi helyzetet a kormány idézte elő - hangoztatta.

Szocialista brókerbotránynak tartja a Buda-Cash-ügyet Rogán Antal
A politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Kulcsár-ügy után - amelyben "személyi összefonódások voltak vezető szocialista politikusok családtagjai, munkatársai, valamint a Kulcsár-ügy főszereplői között" - "itt az új szocialista brókerbotrány". A Buda-Cashnél csaknem százmilliárd forintot tüntettek el az ügyfelek, köztük a DRB bankcsoport kisbetéteseinek pénzéből - jelezte Rogán Antal, aki szerint fel kell tenni a kérdést: kik tették ezt lehetővé.

Szerinte Bajnai Gordon volt kormányfő "megbízott a Buda-Cash embereiben", hiszen a miniszterelnöksége idején Antali Károly, a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását. Szintén Bajnai Gordon kinevezettjeként került a Buda-Cashtől a MÁV élére Andrási Miklós, aki egyébként Fidesz-alapítótag volt, de a párt megszakított vele minden politikai kapcsolatot, miután nyilvánvalóvá vált, hogy "Bajnai embere" - mondta Rogán Antal, aki azt is érdekesnek nevezte, hogy hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezérigazgatója az a Gyarmati János, aki korábban a Globex-ügy gyanúsítottja volt.

Rogán Antal kifejtette továbbá, hogy 2009-ben a parlament - a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) hivatkozva - olyan törvénymódosítást fogadott el, amely alapján csak ötévente kell helyszíni ellenőrzést tartani a befektetési piac szereplőinél és a takarékszövetkezeteknél.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2015.03.03 10:41

@rotaryfun:


Hogy mit csináltak???? Fogalmam sincs, de azt tudhatta mindenki , hogy valami nagyon nincs rendben.
De azért megkérdezném , ha tavaly idő előtt történik meg az ellenőrzés, és minden rendben lett volna, akkor mekkora cirkuszt csinál az ellenzék, hathatós baráti segítséggel???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.03.03 10:26

@lauda:


http://felugyelet.mnb.hu/bal_menu/hatarozatok/tokepiaci_hatarozatok/JE-III-86-2010.html?query=buda-cash

Azt tessék megmondani sok tisztességes becsületes fidesz hazafi, hogy mi a túrót csináltak a 2010 szeptember 17.-i határozat óta hiszen már akkor tudták hogy a dolgok nincsenek rendben.
Talán szedték a védelmi pénzt ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.03.03 07:48

Az MSZP SZDSZ módosította a törvényt és 5 évre emelték a kötelező ellenőrzés időtartamát!!

Vajon miért??????

A kormány , és a MNB csak a hatályos törvényeket tartotta be.
Mi lesz akkor , ha egy magánnyugdíj tulajdonosi köre tünteti el a rábízott forintokat???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

620829, 2015.03.02 21:36

gdp duplázó maszopos bandának pszt!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2015.03.02 17:11

@Abbe: Ezek csak a fobb szamok, emellett a tetves fidesz 5 ev alatt rengeteg uj adoval neheziti a polgarok eletet, szektorialis kulonadokbol szazmilliardok tunnek el, afaemeles, utado es meg sorolhatnank...

Hova tunik ez a sok ezer milliard forint???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html