Lemondhat a japán császár

Elfogadta a japán parlament alsóháza pénteken a császár lemondását lehetővé tevő törvényjavaslatot, amely engedélyezi, hogy Akihito átadja a trónt legidősebb fiának, Naruhitónak.
Papp Zsolt, 2017. június 2. péntek, 10:22
Fotó: AFP

A dokumentumot a törvényhozásban a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) és kisebbik partnere, a buddhista-pacifista Új Komeitó képviselőinek többsége megszavazta, amelyet ezt követően a felsőház elé terjesztenek. A törvényhozás másik háza várhatóan június közepéig szavaz a kérdésről.

Nagyjából 200 évvel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy japán császár lemondott. Akihito a várakozások szerint 2018 decemberében, 85. születésnapja körül távozhat a trónról - írja az Inforadio.hu.

A törvénytervezetet kifejezetten Akihitóra írták, hogy a trón örökösei ne követhessék túl könnyen példáját. A szigort a császári család tagjainak egyre csökkenő száma is indokolja, ami miatt a jövőben kihívás jelenthet a trónöröklés folyamatának biztosítása. Akihito 1933. december 23-án született. A világ egyik legrégibb dinasztiájának képviselője. Ő az első fia Hirohito császárnak (1901-1989) és Nagako császárnénak (1903-2000), akiknek két fiút és öt lányuk született.

HOZZÁSZÓLÁSOK