Lemondott az ÁKK elnöke

Töröcskei István eljuttatta lemondását a Nemzetgazdasági Minisztériumba (NGM), amiről a következő napokban várható döntés - jelentette be a szaktárca adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a kormany.hu-n hétfőn közzétett videonyilatkozatában.
Napi.hu, 2014. december 8. hétfő, 19:20
Fotó: Napi.hu

Töröcskei István a többségi tulajdonosa a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nek, amelynek tevékenységi engedélyét pénteken visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és elrendelte végelszámolását. Az MNB pénteki közleménye szerint a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.

"Ami a többségi tulajdonos, Töröcskei István szerepét illeti, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójaként biztosította az államadósság-kezelés zavartalanságát, olajozott működését az utóbbi néhány hónapban, évben is, ezért a két kérdés egymástól elválasztva kezelendő. Ezzel együtt Töröcskei István lemondását eljuttatta a minisztériumba, s ennek a kérdésnek a rendezése, a döntés ezzel kapcsolatban meg fog születni a következő napokban" - mondta Orbán Gábor államtitkár.

A bank 49 százalékos tulajdonosa a magyar állam, amely ennek megfelelően irányítási joggal nem rendelkezett az állam, a stratégia végrehajtásának ellenőrzése volt a feladata. Orbán Gábor ugyanakkor azt is hozzátette: ebben nem volt mindig partner a többségi tulajdonos, a működés szabálytalanságai egyre fokozódtak.

Az államtitkár elmondta: a legfontosabb szabálytalanság az utóbbi időben a folyamatos tőkehiány volt, amelynek rendezésére a felügyelet is felszólította a bankot. Emellett a belső szabályzatokban és folyamatokban is tapasztaltak hiányosságokat, bár e téren az állam tulajdonosi szerepvállalása óta komoly előrelépések is történtek.

Az állam minden rendelkezésére álló eszközt kihasznált, hogy a többségi tulajdonost a pénzintézet szabályos és hatékony működésének helyreállítására késztesse, és ezáltal a bank pénzügyi helyzete stabil maradjon - mondta Orbán Gábor. Kisebbségi tulajdonosként a SZMSZ jelentős átalakítása és a menedzsment nagy részének menesztése is ezek közé tartozott. Mindez ugyanakkor nem vezethetett a tőkehelyzet rendezéséhez - magyarázta. Miután a többségi tulajdonos tőkeemelési kísérlete több menetben is meghiúsult, a bank helyzete a jogszabályok alapján tarthatatlanná vált, ezért a Magyar Nemzeti Banknak vissza kellett vonni a bank működési engedélyét - mondta az államtitkár.

A bank a hitelintézeti szektorban 0,14 százalékos részesedéssel bír, a betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 30 millió forint értékhatárig 20 munkanapon belül kártalanítja. A Széchenyi Bank megszűnése nem okoz zavart a pénzügyi rendszerben - hangsúlyozta az államtitkár.

A Széchenyi Bankot eredetileg SPE Bank néven a Kajmán-szigeteken bejegyzett SPCP Hungarian Holdings Ltd. alapította 2 milliárd forintos jegyzett tőkével, a hitelintézet 2009 tavaszán kapott működési engedélyt, de érdemi tevékenységet a tulajdonosváltásig nem végzett.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010 márciusában engedélyezte, hogy a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. (T&T) valamint a TERRA-DANUBIA Szolgáltató Zrt. minősített befolyást szerezzen az SPE Bank Zrt.-ben, amelyet nem sokkal később Helikon Kereskedelmi Bankra, majd Széchenyi Bankra neveztek át.

A T&T akkor Töröcskei István, Töröcskei Zsuzsa és Boros Imre tulajdonában volt. A TERRA-DANUBIA minősített befolyásszerzése a felügyeleti határozat szerint a cég és a T&T között létrejött együttműködési megállapodáson alapult. (Minősített befolyásnak számít például az, ha valaki a vállalkozás döntéshozó, ügyvezető vagy felügyelő szervei, testületi tagjainak legalább húsz százalékát kinevezheti vagy felmentheti, vagy létesítő okirat, megállapodás alapján döntő befolyást gyakorolhat a vállalkozás működésére).

A Széchenyi Bankot 2013 végén hírbe hozták a Raiffeisen magyarországi bankjának vevőjelöltjeként, az üzletből azonban végül nem lett semmi, az osztrák anyabank úgy döntött, nem válik meg leánybankjától.

A magyar állam 2013. június 21-én 3 milliárd forint névértékű új részvény lejegyzésével szerzett 49 százalékos, kisebbségi minősített befolyást a hitelintézetben.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank az elmúlt két évben veszteségesen működött, vesztesége 2012-ben 1,211 milliárd forint, 2013-ban 2,005 milliárd forint volt. A bank közgyűlése idén júniusban 9,562 milliárd forint tőkeemelésről döntött, ebből 6,122 milliárd forint a jegyzett tőkét növelte volna, 3,44 milliárd forintot pedig a veszteség kompenzálására a tőketartalékba szántak. A tőkeemelés végül nem valósult meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csillagos66, 2014.12.09 10:01

@unortodox: "..jó hír .."


Mit jó hírezel itt te eszetlen. Pár hónapja még agyba-főbe dicsérted. Töröcskei semmi mást nem csinált, mint amit Orbán és Matolcsi kért tőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.12.09 07:53

A bankszektor kelemenannája. A III/II.-es ügynökből örök másodikja. Szalmabábú, azt teszi mindig amit mondanak neki így a mindenkori hatalom legjobb választása. Az Államadósságkezelői szék is az egyik aktusának a fizetsége volt. Adta a bankot most adja a pozíciót csak pozitúrát vált. Itt is tettenérthető, hogy a fidesz és az mszp (valamint a többi szára) egy közös tőről fakad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

620829, 2014.12.09 07:02

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2014.12.09 06:47

vagy a gyomra nem bírta...
vagy tud valamit...
mit írhatott alá...
titoktatás 3000 - ig....
egy paraszttal kevesebb a táblán/pályán...
jó lesz a közigazgatásba vagy valamelyik államtitkárságon, vagy közhasznúan eldugják, hogy befogja a száját...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anti-unortodox, 2014.12.08 21:25

@unortodox: " ..egyre több áfa-csaló bukik le .."

csak éppen nem azok, akik a nagy pénzeket lenyúlták, és aki hagyták hogy lenyúlják, de sebaj mert már látszik, hogy hamarosan mindennek eljön az ideje!
Ketyeg az óra, tikk-takk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html