A menet élén Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója halad, aki felkéri az embereket, hogy osztályozzák a kormány tagjait, így a kormányszóvivőt, Balog Zoltán minisztert és Orbán Viktor kormányfőt is. A tömeg mindegyik névre azt felelte, hogy 1-es alá.

Pukli szerint ideje, hogy ők évet ismételjenek. Az igazgató szerint a tüntetőknek hangosan kell skandállniuk, hogy elhallatsszon a hangjuk Franciaországig, ahol Orbán Viktor is ott van a foci-Eb-n. De hozzáteszi azt is, hogy a magyar csapatnak is drukkolni kell, így felhangzik a Ria-ria-Hungária is.


Az első felszólalónál el kezdett szakadni az eső, úgyhogy a már látott esernyős tüntetéssé alakult át a demonstráció. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke üdvözölte az esernyősöket, majd elmondta, hogy szerinte az oktatás központosítás nem érte el az áhított eredményt.

Sokat tűrtünk, sokat beszéltünk, sokra jutottunk, semmit sem értünk el - összegezte a kormánnyal való tárgyalásokat Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője. A 25 követelésbol 19-ben kisebb kompromisszumokra jutottunk - mondta -, de az Emmi nem foglalta jogszabályba, amit ígért, ez lett volna pedig a garancia.

Hangsúlyozta, nem csak követeltek, megoldási javaslatokkal is előálltak, de Balog Zoltán miniszter egyértelművé tette, hogy rendszerszintű változtatásra nincs szükség. Amiben a kormány nem engedett például a tankönyvmonopólium megszüntetése, a pedagógusok óraszámának csökkentése, és a tanulók tankötelezettségi korának 18 évre történő visszaállítása.

A tömeg üzent kormánytagoknak. Te vagy a farok János! Orbán takarodj! További részletek az Indexen.