Lepattantak a kormányról a közszolgák - Hogy lesz ebből béremelés?

A múlt heti sztrájk után csütörtökön már második alkalommal tárgyalt a belügyi tárca az önkormányzati tisztviselők bérköveteléseiről a szakszervezetekkel, azonban a kormány egyelőre nem tett ajánlatot, így nem haladtak előre az egyeztetések - derül ki az MKKSZ összefoglalójából.
Domokos László, 2017. július 28. péntek, 10:49
Fotó: Napi.hu

Az önkormányzati tisztviselők és munkatársaik béremeléséért tavaly kettő, idén július 17-én pedig ismét országos kihatású sztrájkot - amelynek keretében ötezernél több tisztviselő és műszaki, gazdasági segítő, több mint 100 polgármesteri hivatalban két órára letette a munkát - szervező MKKSZ tárgyalódelegációja július 27-én folytathatta a 14-én megkezdett bértárgyalásokat.

A Magyar Köztósztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) adatai szerint a 900 hivatalban dolgozó 17 282 ember kilenc éve nem kapott semmilyen béremelést.

Pogácsás Tibor BM-államtitkár szerint a kormány érzékeli, hogy az önkormányzati dolgozók helyzetén javítani kell. A kabinet folytatni kívánja az egyeztetést, és a tárca képviselői remélik, hogy augusztus 24-ig, az első kormányülésig lehet eredményre jutni.

Végtelenül sajnáljuk, hogy a kormány a csütörtöki tárgyaláson nem tett javaslatot, reméljük legközelebb már azt tudjuk megvitatni. E nélkül a tárgyalás meddő, mert nincs mit egyeztetni - fogalmazott Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

A tárgyalás végén Boros Péterné úgy vélte, hogy  megoldásnak el kell érnie az átlagosan 48 ezer forintos nagyságrendű illetményalap mértékét, és garanciálisnak kell lennie minden dolgozóra nézve, előrébb kell lépni a kollektív szerződéses rendszer felé, és a követelések követelte a Közigazgatás napja törvénybe foglalását is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.07.28 22:17

Épp ma reggel hívtam egy ügyintézőt tájékoztatás kérése miatt. (Ugye bemenni mégis csak fél nap és kb 1000 HUF parkolójegy alapban is és ki tudja hogy épp ki van szabadságon. ) A telefont hamar felvették és nagyon udvariasan beajánlották hogy sajna nekik is meg kell kérdezni a választ ezért vissza hívnak. Hú micsoda fejlődés !- gondoltam. A telefont úgy cipeltem magammal mint apáca a rózsafüzért de persze basztak visszahívni. Még volt fél óra hivatali idő rájuk csörögtem ismét. Újra puncsolás ígéretek mosoly stb. mondom ne küldjem át mailen is a kérdést , mégis csak jobban értelmezhető és hát az sem árt ha van írás arról is hogy nem kell írás ahhoz amit szeretnék. Ki sem kapcsoltam a gépet már hívnak és mondják hogy írásban mailen nem válaszolhatnak de szóban igen és hát sajna az amit akarok nem mehet, mert hiába van törvény arról hogy mihez nem kell papír az önkormányzat ezt gondolhatja másképp is. Hú de fasza mondom akkor most lebontják fél kertvárost mert itt minden második udvaron van olyan building amit én is szeretnék :) -Nem azt nem hangzott a válasz de ha már így felhívtam magamra a figyelmet akkor eszembe ne jusson építeni még homokvárat sem, mert jönni fognak ingatlan szemlére! -gyertek baz+ !
Ez magyarország 2017-ben :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.07.28 14:43

@na4:
Na és akkor a kormányod miért nem a hatékony és kisebb államigazgatási apparátus megteremtésén dolgozik? Merthogy a létszám emelkedik, a hatékonyság csökken a Fidesz hatalomra jutása óta.
Idétlen és betarthatatlan törvények, pozícióba ültetett csinovnyikok, akik hozzák magukkal a saját megbízható embereiket.
Az értelmes akár évtizedes szakmai és közigazgatási gyakorlattal,
A használható emberek menekülnek a szakmunkástól a vezetőkig. Maradnak az öregebbek akik már sehol nem kellenek, a mazochisták és a fentebb nevezett általában jól megfizetett elvtársak.
Te meg amikor ügyet intézel, vagy intéznél és azt az ügyintézőt hibáztatod, akinek nincs köze a Te nyomorodhoz. Sőt esetleg frusztrált az alacsony bér és a megbecsülés hiánya miatt, ezzel rontva a helyzeten.
Persze vannak akik még ilyenkor is az elmútnyócévet hibáztatják, meg az ügyintézőt, ahelyett hogy a probléma forrását a kormányzatot okolnák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.07.28 13:29

Na igen. Csakhogy pont ott kellene csökkenteni ahol nem fognak, vagyis alsó, közép és felette lévő vezetői szinteken.
A járások bevezetésével lett egy újabb igazgatási szint, újabb semmittevő vezetőkkel.
2-3 ügyintézőnek már főnöke van, aki nem csinál semmit. Fölötte ugyanezek a szintek 5-6 fős osztályok vannak, jól fizetett osztályvezetőkkel. A baj az, hogy az ügyintézők, akik melóznak 8 éve nem kaptak semmilyen béremelést, szerintem nekik járna egy kis lóvé, mert ha a melós elmegy, azt az ügyfél szívja meg ügyintézéskor..
A közszolgáknál sem vakargatja mindenki a lába közét. jellemzően azok kapnak éhbért akik melóznak, akik meg nyakkendőben, zakóban kényelmes irodában várják a nap végét és az ebédszünetet jó fizetésért, na ők nem lesznek elzavarva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.07.28 12:34

Coki béremeés. Az államaparátust, azaz a közalkalmazottak számát drasztikusan csökkenteni kell. Ezek mérhetetlenül pazarló, bürokratikus szervezetek, akik irdatlan pénzbe kerülnek. Digitalizáció, robotok - olcsó, gyors, megbízható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html