Lesz-e valaha üzembiztos a Combino?

A Combino villamosok alapos, általános felülvizsgálatára van szükség, a típushibák kijavítását követően tesztelés alá vetik a járműveket, hogy kizárólag üzembiztos villamosok kerülhessenek vissza a forgalomba - mondta Demszky Gábor főpolgármester a nyitott városháza programsorozat megnyitóján pénteken Budapesten az MTI tudósításában.
NAPI Online, 2006. augusztus 4. péntek, 13:09
Fotó:

A BKV csak a tesztelés után döntheti el, hogy a Combino villamosok mikor állhatnak újra forgalomba, a villamospálya áramellátó rendszerének felújítása szeptember 2-re fejeződik be, de addig hibák még előfordulhatnak - mondta a főpolgármester.

Csak az ajtók ellenőrzésével nem érhetjük be a világon először Budapesten futó villamosok hibáinak javítását, ezért üzemben kell azokat tesztelni, emberekkel, vagy súlyokkal - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a gyártó Siemens cég teljes felelősséget vállal a hibákért, garanciális javításokat végeznek, és addig, amíg a járművek nem közlekednek, kötbért fizetnek.

Újságírói kérdésre válaszolva Demszky Gábor közölte: a további villamosok szállítása folyik, de a cég már más ajtóbeállításokkal szállítja a Combinókat. Hozzáfűzte, a Siemensben a bizalma megvan, a szerződést nem tudják felbontani.

Az 54 méter hosszú "hernyóvillamosok" kedd óta nem közlekednek, miután sorozatos meghibásodásokat tapasztaltak a járműveknél. Elsősorban a villamosok ajtajával voltak problémák.

Ezzel kapcsolatban Dirk Rösler, a Siemens AG közlekedéstechnikai ágazatának projektvezetője keddi sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére elismerte: típushibáról van szó. Ezért döntöttek a villamosok visszahívásáról és ellenőrzéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK