Koszta János, az ítélőtábla sajtószóvivője az ítélethirdetést követően az MTI-vel közölte: a valótlan szakvélemények kiállítása csak az ügy egyik része volt. További két vádlott - a miskolci Szent Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa és a helyettese - az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) okozott több mint tizenegymilliós kárt olyan fekvőbetegek színlelt felvételével, akik nem is jártak a kórházban, vagy csak rövid időt töltöttek ott.

Nagy László főorvost a bíróság 22 rendbeli, kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés, folytatólagosan elkövetett csalás és 34 rendbeli magánokirat-hamisítás miatt két év hat hónap fogházbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte, súlyosbítva az első fokon kiszabott két év börtönt, és mellőzve a szabadságvesztés felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést.

A többi vádlottat a bíróság kötelességszegés, üzletszerűen elkövetett vesztegetés, továbbá csalás, magánokirat-hamisítás, vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt ítélte felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre.
Koszta János a tényállás ismertetésekor megjegyezte: az elkövetett bűncselekmények több csoportra oszthatók, ebből a bíróság a legsúlyosabban az OEP kárára elkövetett csalást büntette.

Az egyik esetben két vádlott a magukat leszázalékoltatni akaró betegeknek pénzért segített a megfelelő leletekre és zárójelentésekre szert tenni, hogy reális esélyük legyen a rokkantnyugdíj folyósításához szükséges munkaképesség-csökkenés megállapítására. Ebben segítségükre volt a tizedrendű vádlott Nagy László osztályvezető főorvos is. A betegektől egy-egy hasonló eljárásért 10-30 ezer forint közötti összeget kértek, és általában a kórház parkolójában vették át.

A bűncselekmény-sorozat másik részeként tizennégy vádlott - akik közül többnek a büntetése első fokon jogerőre emelkedett - az Országos Orvosszakértői Intézet 5. számú Miskolci Igazgatóságán 67-100 százalék közötti munkaképesség-csökkenésről állított ki szakvéleményeket olyanoknak, akiknek az állapota ezt nem indokolta. A hamis szakvélemények 70-150 ezer forint közötti összegbe kerültek.