Levonult Budapestnél a víz, Paksnál tetőzik a Duna

Javult az árvízi helyzet, de ha kisebb erőkkel is, folytatódik a védekezés A Duna Paksnál 11 centiméterrel a legnagyobb vízállás alatt tetőzött. A folyó felső szakasza már apad, lejjebb azonban végig árad. A főpolgármester szerint, ha tovább apad a víz, akkor a Margit híd alatt elindulhat a forgalom.
NAPI Online, 2006. április 7. péntek, 08:21
Fotó:

A Duna éjszaka tetőzött Paksnál 861 centiméterrel, amely 11 centiméterrel maradt el az eddig mért legnagyobb vízállástól. Budapestnél csütörtökön 845 centiméteres, Dunaújvárosnál 724 centiméteres a folyó vízállása.

A Duna apadása után, a tervek szerint vasárnap megkezdődhet a kármentesítés az elöntött területeken - közölte a főpolgármester csütörtökön, a Hajógyári szigeten, amelynek 75-80 százaléka víz alatt áll. Hozzátette: vasárnap a Hajógyári szigeten és a Népszigeten elkezdik az elöntött részek szivattyúzását, majd a területek megtisztítását.

Az előző napi mintegy 25 ezer fővel szemben pénteken már csak mintegy 20 ezren vettek részt a védekezésben, közöttük 11 600 a különböző szervezetekhez tartozó együttműködő, így az önkormányzat, a vízügy, a katasztrófavédelem, tűzoltóság munkatársai, és mintegy 9000 lakossági önkéntes - tájékoztatta az MTI-t péntek reggel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A védelemhez felhasznált technikai eszközök száma változatlan, továbbra is 2500. Az ár- és belvíz miatt kitelepített emberek száma az előző naphoz képest nyolccal nőtt, összesen országszerte 568 főt tesz ki.

Eddig 68 település 108 ingatlanából kellett embereket kitelepíteni. A veszélyben lévő települések száma kis mértékben csökkent, 174-re az előző napi 177-ről.

A veszélyben lévő emberek és épületek száma szintén csökkent: jelenleg 9410 épületet és mintegy 21 200 embert veszélyeztet közvetlenül a víz a megáradt folyók és a belvíz miatt. A Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton továbbra sincs ivóvíz, a lakosság vízszükségletét palackozott vízzel, illetve lajtoskocsikkal biztosítják.

A Tiszánál továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés Tiszadobnál. A védekezésben 100 tűzoltó, 100 rendőr szakközépiskolás, határőrök és önkéntesek is részt vesznek. A tiszadobi nyári gátnál, ahol az eső miatt a talaj felázott, a járművek nem tudnak közlekedni, így kézzel kell vinni a homokzsákokat. Tiszalöknél pénteken gáterősítési munkát kezdenek. Rendkívüli esemény az elmúlt 24 órában nem történt - mondta a szóvivő.

HOZZÁSZÓLÁSOK