Ló-AIDS-et mutattak ki Magyarországon

Nagybajcs településen mutatták ki a lovakra veszélyes úgynevezett fertőző kevésvérűséget (FKV) egy klinikai tüneteket is mutató lónál, de a megbetegedés nincs kapcsolatban korábbi esetekkel - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel. A köznapi nevén fertőző vérszegénységet vagy ló-AIDS-et egy retrovírus okozza.
Inforádió, MTI, 2015. szeptember 25. péntek, 15:00
Fotó: Reuters

Az állategészségügyi hatóság a Győr-Moson-Sopron megyei telep körüli 3 kilométeres körben elrendelte valamennyi betegségre fogékony állat vizsgálatát. A tüneteket mutató állat elhullott, a telepen még egy ló van, amely forgalmi korlátozás alatt áll a betegség gyanúja miatt.

A hatóság honlapján közzétett adatok szerint jelenleg négy megye - Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, és Szabolcs-Szatmár-Bereg - öt településén van érvényben korlátozás a betegség miatt. A korlátozásban érintett települések listája elérhető a Nébih honlapján.

A lovak fertőző kevésvérűségét (FKV), köznapi nevén fertőző vérszegénységet vagy ló-AIDS-et egy retrovírus okozza, amely az egypatásokat betegíti meg (ló, szamár, öszvér, zebra). A betegség világszerte előfordul, emberre nem veszélyes. A betegség terjesztésében vérszívó ízeltlábúak (böglyök, szúró legyek, szúnyogok, kullancsok) is szerepet játszanak.

Magyarországon az FKV bejelentési kötelezettség alá tartozik: minden állattartó köteles jelezni a szolgáltató vagy a hatósági állatorvos felé, ha lován a betegség tüneteit észleli. Emellett az állattartók kötelesek 3 évente gondoskodni szűrővizsgálatok elvégeztetéséről, függetlenül a lovak egészségi állapotától.

HOZZÁSZÓLÁSOK