London már látja a következő MNB-kamatemelést

Bár a jegybank vezetése többször is jelezte, hogy monetáris szigorhoz való ragaszkodás nem feltétlenül jelent további kamatemelést, a londoni elemzők még magasabb alaprátát prognosztizálnak.
NAPI Online, 2008. május 27. kedd, 14:49
Fotó:

Az inflációs nyomás miatt további, akár meredek magyarországi jegybanki kamatemeléseket valószínűsítenek az MNB újabb negyed százalékpontos kamatemelése után is az MTI-nek adott kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők, arra hivatkozva, hogy még mindig kérdéses a 2009-es inflációs cél elérhetősége. A Fitch Ratings kedden kiadott londoni elemzése szerint ugyanakkor Magyarország nincs az inflációtól leginkább sebezhető felzárkózó térségi gazdaságok között.

A Goldman Sachs kommentárja szerint várható az energiaárak további emelkedése, ami Magyarországon jövőre is inflációs nyomással jár, az erősödő forint ellenére.
A GS szerint a 2009-re kitűzött 3 százalékos inflációs cél "mind távolabb kerül az elérhetőségtől"; a ház felfelé módosított saját becslése 4 százalék körüli jövő év végi éves fogyasztói inflációval számol.
A Goldman Sachs londoni nyersanyagpiaci szakértői nemrég az eddigi hordónkénti 104 dollárról 124 dollárra emelték 2008-as egész évi átlagár-előrejelzésüket a világpiaci alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajfajtára, és jövőre már 140 dollár feletti éves Brent-árfolyamátlaggal számolnak.
Mindez a cég szerint jelentős hatással lesz a felzárkózó térség inflációjára, főleg jövőre.
A GS elemzői az idei magyarországi éves átlagos inflációra adott saját jóslatukat például az eddigi 5,8 százalékról 6,1 százalékra, 2009-es átlagos magyar inflációs prognózisukat 3,5 százalékról 4,3 százalékra emelték.
Emlékeztetőül: az MNB friss prognózisa immár 6,3 százalék, szemben a februárban 5,0 százalékról 5,9 százalékra emelt előrejelzéssel. Jövőre az éves átlagos ütem a februárban prognosztizált 3,6 százalék helyett 4,2 százalék lehet, az eredetileg 2009-re megcélzott 3,0 százalékot pedig immár csak egy évvel későbbre várja a jegybank.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szintén kedden Londonban kiadott átfogó elemzése szerint ugyanakkor a magyar gazdaság nem tartozik az inflációs sokkoktól leginkább veszélyeztetett feltörekvő térségi országok közé.
A legnagyobb európai hitelminősítő 15 oldalas jelentése szerint nem a gazdasági lassulás, hanem az emelkedő infláció a feltörekvő gazdaságok előtt álló legnagyobb adóskockázati kihívás, mert ha az inflációs nyomást nem sikerül kordában tartani, az a teljes makrogazdasági stabilitást megingathatja.
A Fitch több alapvető kritérium - például a pillanatnyi tizenkét havi inflációs ráta, a mostani drágulási ütem és az egy évvel ezelőtt mért ráta különbsége, az 1995-2007 közötti időszak inflációs kilengései, a tavalyi GDP-arányos folyómérleg-hiány, a jelenlegi rövid távú reálkamat-szint, a pénzügypolitikai kondíciók 2007 óta bekövetkezett változása és a GDP-arányos beladósság - alapján inflációs sebezhetőségi indexet dolgozott ki a nála adósbesorolással szereplő 73 feltörekvő piaci gazdaságra.

A hitelminősítő által kedden közzétett lista első tíz - vagyis leginkább sebezhető - helyezettje között öt a tágabb értelemben vett Kelet-Európában van - Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Lettország és Litvánia -, de a következő tízben is benne van Románia, Észtország és Oroszország. Magyarország ugyanakkor a mezőny alsó felébe került, 41. helyezésével.
A térségi EU-államok közül a Fitch Ratings Csehországot (55.) és Szlovákiát (57.) találta a legkevésbé veszélyeztetettnek az inflációs sokkoktól; Lengyelország az 51. helyre került.

A Goldman Sachs keddi londoni kamat-előrejelzése szerint az MNB a jelenlegi 8,50 százalékról még fél százalékponttal emeli tovább alapkamatát. A GS londoni elemzői elismerik, hogy ezt még a piac sem árazza; a piacon innentől változatlan kamatszintet várnak. A Goldman Sachs központi forgatókönyve azonban az, hogy a ház által várt további emelések a következő három hónapban megtörténnek, bár "a forint erősödése ezt késleltetheti".

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni elemzői keddi kommentárjukban "üdvözlendőnek" nevezték az MNB kamatemelését kísérő kemény retorikát. Várakozásuk szerint azonban a Monetáris Tanács most egy ideig kivár, hogy legyen ideje megállapítani a dezinfláció ütemét, és értékelni a globális környezetet, valamint az élelmiszer- és energiaár-fejleményeket.
A Dresdner szerint további negyed-fél százalékpontnyi kamatemelés valószínű még az idén, ha a költségoldali sokkok súlyosbodnak, vagy ha a belpolitikai környezet hirtelen romlana, ami ismét elriasztaná a befektetőket a kockázatvállalástól.

A londoni Dresdner-elemzők várakozása szerint mindazonáltal 2009 elejétől "nagy pénzügypolitikai lazítás" veszi kezdetét Magyarországon.
Az MNB hétfőn végrehajtott negyed százalékpontos kamatemelését az MTI által előzetesen kérdezett kilenc nagy londoni befektetési és elemző ház - Deutsche Bank, JP Morgan, Crédit Suisse, UBS, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Dresdner Kleinwort, Barclays Capital, 4cast - közül nyolc megjósolta.
A kivétel a Merrill Lynch volt, amelynek londoni elemzői a magyar gazdaság gyenge növekedése miatt az eddigi monetáris szigorító lépéseket is rendre feleslegesnek nevezték elemzéseikben.

HOZZÁSZÓLÁSOK