Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli elemzőinek fele valószínűsített 3 százalék alatti tizenkét havi februári inflációt, de a többiek is az inflációs ütem jelentős további lassulását várják. Ez egybecseng a Napi Gazdaság elemzői konszenzusával, a megkérdezett elemzők szerint lényegében elérheti a jegybank inflációs célját az éves fogyasztói árindex, sőt néhány elemző szerint a mutató a bűvös 3 százalékos érték alá csúszhat.

Januárban 3,7 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon. A citybeli elemzők februárra 2,8-3,4 százalék közötti prognózisokat adtak; az előrejelzések átlaga 3,1 százalék.

A legderűlátóbbak között voltak a 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászai, akik 2,8 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak februárra. A ház elemzői szerint az általuk várt meredek lassulás egyik fő tényezője a háztartási közműdíjak 10 százalékos csökkentése, amely - jóllehet már januártól érvényes - statisztikai módszertani okokból valószínűleg jórészt a februári inflációs adatokra gyakorolt hatást.

A 4cast elemzői szerint emellett várhatóan a tavalyi áfaemelés erőteljes lassító bázishatásai is jelentkeznek a múlt havi éves inflációs adatsorban.

A cég szakértői szerint ugyanakkor az infláció lassulása ellen hathatott a forint gyengülése és a ház által csaknem 3 százalékosra becsült múlt havi üzemanyag-áremelkedés.

Ugyancsak 2,8 százalékos éves inflációt jósoltak februárra a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői, és a 3 százalék alatti inflációt várók táborába tartoznak a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport citybeli elemzői is.

A JP Morgan londoni közgazdászai 2,9 százalékos éves áremelkedést valószínűsítettek februárra, ugyancsak a háztartási közműdíjak 10 százalékos csökkentését megemlítve a várt lassulás fő tényezői között.

A JP Morgan szakelemzői is úgy vélekedtek, hogy az infláció még nagyobb mértékű csökkenését csak a havi összevetésben 3 százalékos februári üzemanyag-áremelkedés akadályozta meg. A cég szakértői hangsúlyozták, ha prognózisuk beválik, akkor csaknem négy év óta először lassulna a tizenkét havi infláció az MNB 3 százalékos célszintje alá.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői közölték ugyanakkor, hogy véleményük szerint egyelőre nehéz egyértelműen megítélni a közműdíjcsökkentés inflációs hatásának mértékét, ezért a februári magyarországi infláció előrejelzését "a szokásosnál nagyobb bizonytalanság" terheli.

A ház alapesetben 3,4 százalékos tizenkét havi inflációs ütemet vár a múlt hónapra, de elemzői nem zárták ki az ennél nagyobb lassulás lehetőségét arra az esetre, ha a háztartási közműdíjak csökkentése a GS által vártnál jelentősebb mértékben átszűrődött a háztartások költségeibe és egyéb szektorok, például a szolgáltatások szélesebb körének díjtételeibe.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint bizonytalansági tényezőt jelent a pénzügyi tranzakciós illeték hatása is. Jóllehet a gyenge hazai kereslet közepette érvényesülő versenynyomásnak elvileg meg kellene akadályoznia ennek az illetéknek az átszűrődését a végfelhasználói árakba, a szűk árrések miatt azonban végső soron ez a tétel is felfelé ható nyomást gyakorolhat az inflációra - hangsúlyozták a GS szakértői.