A Capital Economics, a londoni City egyik legnagyobb pénzügyi-befektetési tanácsadó cége pénteki elemzésében úgy fogalmazott, hogy az infláció jelenleg "komoly fejfájást okoz" a pénzügypolitikai döntéshozóknak a felzárkózó európai országokban; az egész kosárra számolt infláció jelenleg magasan a célszintek felett jár például Magyarországon, Lengyelországban és Romániában.

A ház szerint azonban három tényező is valószínűsíti, hogy a mostani inflációs kiugrás átmeneti lesz. A globális élelmiszer- és energiaár-sokk, amely az elmúlt hónapok elsődleges inflációs hajtóereje volt a térségben, az idei negyedik negyedévtől várhatóan enyhül, és még ha a kialakult termékpiaci árak a jelenlegi szinteken stabilizálódnának is, az élelmiszer- és energia-árinfláció akkor is csökkenne 2012-ben.

Mindemellett a hazai kereslet a térség jelentős részében változatlanul gyenge, és emiatt a maginflációs szintű nyomás is jó eséllyel enyhe marad. Végül pedig az olyan átmeneti áremelő tényezők, mint például a romániai és a lengyelországi áfaemelés, a következő fél évben már kiesnek az éves összehasonlításokból - áll a Capital Economics pénteki elemzésében.

A ház mindezek alapján azt valószínűsíti, hogy Magyarországon, Romániában és Csehországban a jegybankok az idén nem módosítják alapkamatukat. Magyarországgal és Romániával kapcsolatban a Capital Economics elemzőinek véleménye az, hogy a következő kamatmódosítás iránya jó eséllyel inkább csökkentés, semmint emelés lesz.

A ház felzárkózó piaci elemzői úgy vélekednek, hogy az elmúlt időszakban Simor András MNB-elnök is a korábbiaknál "jóval kevésbé héja" alapállásúvá vált.

A cég szerint ennek hatására a piac csökkentette a magyar pénzügypolitikai szigorításhoz fűződő várakozásait, és jelenleg már a jövő év egészére is változatlan MNB-kamatszintet áraz.

"Mi azonban ennél még tovább mennénk, és azt mondjuk, hogy a következő (magyarországi) kamatmódosítás továbbra is nagyobb valószínűséggel lesz csökkentés, mint emelés" - hangsúlyozták pénteki elemzésükben a Capital Economics felzárkózó piaci szakértői, megerősítve az ezzel kapcsolatos, már korábban is hangoztatott előrejelzésüket.

A ház ugyanis arra számít, hogy mivel a magyar gazdaság korántsem működik teljes kapacitással, az éves infláció 2012-ben a 3 százalékos cél alá lassul vissza. Jóllehet a magyar hazai össztermék negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal emelkedett az idei első három hónapban, ez azonban még mindig a növekedési potenciál alatt van, és nem elég ahhoz, hogy egyhamar jelentősebb inflációs nyomást gerjesszen maginflációs szinten - érveltek a Capital Economics londoni elemzői.

A londoni City elemzői közösségében ugyanakkor nem konszenzusos vélemény sem a magyarországi inflációs nyomás jelentősebb enyhülése, sem az, hogy az MNB következő lépése nagyobb eséllyel lesz enyhítés, mint szigorítás.

A JP Morgan bankcsoport citybeli szakértői jelenleg érvényes prognózisukban például azzal számolnak, hogy az idei egész évi átlagos infláció 4,5 százalék lesz, 0,5 százalékponttal magasabb az MNB legutóbbi előrejelzésénél, és a cég szerint az éves inflációs ütem 2012 egészében is a cél felett marad.

Tekintettel arra, hogy a maginfláció szintén emelkedik, a JP Morgan londoni elemzői azt jósolják, hogy az MNB következő kamatmódosítása nagyobb valószínűséggel lesz kamatemelés, mint kamatcsökkentés.

A JP Morgan távlati prognózisa szerint a magyar jegybank alapkamata 2011 decemberére 6,25 százalékig, 2012 decemberére 7,00 százalékig emelkedik.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzőinek legutóbbi helyzetértékelése szerint a magyar jegybank előrejelzése a következő negyedévekben várható dezinflációról a folyamat irányát tekintve helyes, az inflációs ütem csökkenésének mértékével kapcsolatos várakozás azonban "túl ambiciózus". A Morgan Stanley saját előrejelzése az, hogy az idei átlagos magyarországi infláció 4,6 százalék, a jövő évi pedig 3,9 százalék lesz. Mindezek alapján a cég londoni elemzői szintén azt jósolják, hogy az MNB következő kamatmódosítása nagyobb valószínűséggel lesz emelés, mint csökkentés.