Veszélyes trópusi betegségeket terjesztenek a magyar szúnyogok

Európában elsősorban a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek száma fog növekedni, Magyarországon ez leginkább a Lyme-kór terjedését jelenti - mondta Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ klímaegészségüggyel foglalkozó munkatársa az InfoRádiónak.
Domokos László, 2019. április 29. hétfő, 10:32
Fotó: Shutterstock

Ahogy melegszik az idő, fokozódik a vérszívók aktivitása, idén február-márciusban már ideális volt nekik a hőmérséklet, ráadásul az emberek is több időt töltenek ilyenkor a szabadban.

A Lyme-kórt baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza, védőoltás nincs ellene, viszont antibiotikummal kezelhető - mondta a szakértő a rádióban. Jellegzetes tünete: a kullancscsípés után néhány nappal megjelenhet egy fájdalmas kokárda szerű kiütés. Amint ezt észleljük, orvoshoz kell fordulni minél előbb, az utasításait betartva kezelhető a betegség - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa.

A nyugat-nílusi láz kórokozója azonban vírus, melyet az Afrikában áttelelő madarak hoznak térségünkbe, és a szúnyogok az átvivők. A fertőzés az utóbbi 10 évben is jelen volt Magyarországon, tavaly azonban jelentősen megugrott a megbetegedések száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK