Ma kiderül, mit lépnek Matolcsyék

Kamatdöntő ülést tart kedden a monetáris tanács, és a jegybank publikálja új inflációs jelentésének fő számait is - írja előzetesében az MTI.
Domokos Erika, 2018. szeptember 18. kedd, 06:55
Fotó: Istockphoto

Elemzők nem számítanak szigorításra, és londoni elemzők is azzal számolnak, hogy a monetáris tanács nem módosítja érdemben jelenleg alkalmazott monetáris eszköztárát, de elképzelhetőnek nevezték a piacnak küldött üzenet "finomhangolását". (Az ECB kivezeti az eszközvásárlási programot - ezt a cikket olvasta?)

Augusztusban a monetáris tanács az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig -0,15 százalékon hagyta. A döntést a tanács ellenszavazat nélkül támogatta. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

A tanács az augusztus 21-i kamatdöntést követően kiadott közleményében hangsúlyozta: az MNB egyetlen horgonya az infláció, az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges, amit a monetáris tanács a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosít.

HOZZÁSZÓLÁSOK