Ma 25 milliárdért kötött üzletet az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyen 25 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el hétfőn. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1511 milliárd forintra mérséklődik.
Szepesi Anita, 2018. február 5. hétfő, 15:50
Fotó: MTI Fotó

A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség mindkét futamidőn 80 millió euró (25 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 10 millió euró (3 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon pedig 685 millió euró (212 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB a tizenkét hónapos lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 1, illetve 6 bank vett részt - írta az MTI.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás február 7-én 1511 milliárd forintra mérséklődik. Ebből a három hónapos eredeti futamidejű állomány 165 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 48 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1298 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.

Képünk forrása: MTI Bizományosi/Jászai Csaba

HOZZÁSZÓLÁSOK