Ma alakítják át a monetáris tanácsot

A parlament a tervek szerint hétfőn fogadja el a monetáris tanácstagok kinevezéséről szóló új törvényt.
NAPI, 2011. február 21. hétfő, 08:33
Fotó:

A monetáris tanács hét tagjából négynek jövő hétfőn lejár a mandátuma - a parlament által hétfőn elfogadásra váró javaslat pedig a mindenkori kormánytöbbség kezébe helyezi az új tagok jelölését. A jelenleg még hatályos szabályok szerint a tagokat felváltva a miniszterelnök és a jegybankelnök jelöli, és a köztársasági elnök nevezi ki - így praktikusan három állami vezetőnek kellett konszenzusra jutnia a kamatdöntő testület összetételéről. A kormány által februárban beterjesztett javaslat viszont a mindenkori kormánypárti többségű gazdasági bizottságra bízza a jelölést, a jelöltek megválasztása pedig a parlament feladata lesz - amennyiben a törvénymódosítást ma délután elfogadja a parlament.

A vitában a kormány azzal érvelt, hogy a jelölés elkerül a miniszterelnöktől - vagyis mintegy depolitizálják a jelölési folyamatot -, ráadásul sokkal átláthatóbb lesz, hisz nem három állami vezetőn múlik a jelöltek kiválasztása, hanem egy parlamenti bizottságon. A kormány által beterjesztett és elfogadásra váró javaslat az átláthatóság jegyében megszünteti a jegybanktanácstagok kötelező meghallgatását.

Király Júlia, a jegybank alelnöke egy héttel ezelőtt a gazdasági bizottság ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány által javasolt jelölési mód semmi haszonnal nem jár, ellenben alkalmas arra, hogy rombolja a jegybanki függetlenséget.

A kormány javaslatához több ellenzéki javaslat is érkezett, ezek egy része a költségvetési bizottsághoz javasolta telepíteni a jelölési folyamatot, illetve megtartotta volna a kinevezés előtti meghallgatás intézményét. A kormány egyetlen javaslatot sem támogatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.21 08:53

Nagyon helyes, hiszen a jegybanknak a kormány gazdaságpolitikájáz kell támogatnia, a jegybanki függetlenség az meg egy nagy marhaság mivel a gyakorlatban nem müködik és sok konkrét haszna sincs, olyan ez mint a házasság, ha nagyon széthúznak akkor el kell válni és keresni kell egy másik arát !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html