A monetáris tanács hét tagjából négynek jövő hétfőn lejár a mandátuma - a parlament által hétfőn elfogadásra váró javaslat pedig a mindenkori kormánytöbbség kezébe helyezi az új tagok jelölését. A jelenleg még hatályos szabályok szerint a tagokat felváltva a miniszterelnök és a jegybankelnök jelöli, és a köztársasági elnök nevezi ki - így praktikusan három állami vezetőnek kellett konszenzusra jutnia a kamatdöntő testület összetételéről. A kormány által februárban beterjesztett javaslat viszont a mindenkori kormánypárti többségű gazdasági bizottságra bízza a jelölést, a jelöltek megválasztása pedig a parlament feladata lesz - amennyiben a törvénymódosítást ma délután elfogadja a parlament.

A vitában a kormány azzal érvelt, hogy a jelölés elkerül a miniszterelnöktől - vagyis mintegy depolitizálják a jelölési folyamatot -, ráadásul sokkal átláthatóbb lesz, hisz nem három állami vezetőn múlik a jelöltek kiválasztása, hanem egy parlamenti bizottságon. A kormány által beterjesztett és elfogadásra váró javaslat az átláthatóság jegyében megszünteti a jegybanktanácstagok kötelező meghallgatását.

Király Júlia, a jegybank alelnöke egy héttel ezelőtt a gazdasági bizottság ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány által javasolt jelölési mód semmi haszonnal nem jár, ellenben alkalmas arra, hogy rombolja a jegybanki függetlenséget.

A kormány javaslatához több ellenzéki javaslat is érkezett, ezek egy része a költségvetési bizottsághoz javasolta telepíteni a jelölési folyamatot, illetve megtartotta volna a kinevezés előtti meghallgatás intézményét. A kormány egyetlen javaslatot sem támogatott.