A 2018/N és 2020/N elnevezésű, 1 forint alapcímletű, négy,- és hatéves futamidejű BMÁK március 17-től első körben a Magyar Államkincstárban vásárolható meg, de a banki hálózatban történő értékesítésről, annak feltételeiről már egyeztetnek az elsődleges forgalmazókkal is. A forgalmazók listáját a szerződések aláírása után hozza nyilvánosságra az adósságkezelő.

Hosszabbítanák a futamidőt

Az új kötvényt az ÁKK azzal a céllal dolgozta ki, hogy a futamidő mellett a kamatozás módjában is alternatívát nyújtson a befektetőknek. A három,- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a BMÁK kamata a pénzpiaci kamatok változását követik. A BMÁK kamatjának alapja  a kamat-meghatározás időpontját megelőző négy 12 hónapos dkj-aukción kialakult átlaghozam súlyozott számtani átlaga, ehhez a négyéves kötvénynél 1,75 százalékpont, hatévesnél 2,5 százalékpont kamatprémium adódik.

Az első évre 4,89 és 5,64 százalékot kínálnak

A négyéves kötvénynél az első kamatperiódus 13 hónapból áll, mely alapján az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 5,42 százalék (az éves kamat mértéke 4,89 százalék). A hatévesnél 14 hónapos az első kamatperiódus, melyre 6,72 százalék lesz az időarányos kamat mértéke (az éves kamat mértéke 5,64 százalék).

A kötvények évente egyszer fizetnek kamatot. A BMÁK-ot az adósságkezelő adagolt kibocsátás útján, első körben 100-100 milliárd forint mennyiségben hozza forgalomba, melyet belföldi és külföldi természetes személyek, és belföldi jogi személyek és szervezetek is megvásárolhatnak, meghatározott intézményi befektetői kör kivételével.

Már két éve nyitnak a lakosság felé

Az ÁKK 2012. januárjában programot hirdetett a lakosság állampapír-vásárlásainak növelése érdekében. Ennek eredményeként 473 milliárd forintról 2013 végére 1 688 milliárd forintra emelkedett a lakosság által birtokolt, kifejezetten számukra értékesített állampapírok állománya. Az állomány 20 százaléka áll 3-5 éves kötvényekben és távlati cél ezen arány valamint a lakosság államadósságon belüli részarányának minél jelentősebb növelése.