A várakozásokhoz közel, 11,2-ra emelkedett a munkanélküliségi ráta november - január közötti időszakban. A foglalkoztatottak száma 28 ezerrel csökkent, ami megfelel a szezonalitásnak, az egy évvel korábbihoz képest viszont 26 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma - mondta a mai munkanélküliségi adat kapcsán Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A szezonális hatások miatt a foglalkoztatás tovább csökken és a munkanélküliség nő a következő hónapokban, azonban márciustól újra a foglalkoztatás emelkedésére lehet számítani. A növekedés feltehetően a feldolgozóiparban lesz a legjelentősebb, köszönhetően a robusztus exportkeresletnek és a folyamatban levő beruházásoknak.

Noha a reformok várhatóan kiemelt helyen kezelik a munkaerőpiacot, a részletek még nem ismertek, így nehéz becslést adni a munkaerő-piaci folyamatokra. Az inaktívak tervezett bevonása feltehetően növelni fogja az aktivitási rátát, így annak ellenére, hogy a foglalkoztatás növekedése várható, a munkanélküliségi ráta magasabb szinten ragadhat az idénre várt 10,5 százalékhoz képest - tette hozzá az elemző.

Az 1-2 százalék közötti GDP növekedéssel nem is meglepő, hogy a fellendülés még nem vezetett a munkanélküliség nagyobb eséséhez - véli Samu János, a Concorde elemzője. A mostani számok nem módosítják különösebben a kilátásokat: a 2007 eleje óta elvesztett 200 ezer munkahelynek eddig csak egy része került vissza a gazdaságba. A foglalkoztatottak számának 2009 közepe óta tapasztalt 30 ezres növekedése azt mutatja, hogy jószerivel csak a feldolgozóiparban létesültek új munkahelyek, míg a hazai vállalatok egyelőre nem kezdtek létszámbővítésbe.

A jövőt illetően a szakértő úgy számol, hogy 3 százalékkal bővülhet a gazdaság, 0,5 százalékponttal meghaladva a potenciális ütemet a következő néhány évben. Ezzel évi 30-40 ezer munkahely létesülhet, ami évente csak egyetlen százalékponttal mérsékelheti a munkanélküliségi rátát - teszi hozzá a szakértő.