Magyar-kínai együttműködés Pécsett

Közös technológiai transzferközpontot hoz létre Pécs és Sanghaj városa, az erről szóló megállapodást kedden délután írták alá a felek Sanghajban.
MTI, 2012. december 5. szerda, 10:31
Fotó: Napi.hu

A megegyezés értelmében a technológia transzfer lebonyolítására a Pécsi Tudományegyetem, Pécs önkormányzata és a Shanghai Technology Transfer Exchanges Pécs városában egy kínai-magyar non-profit szervezetet állít fel, Pécs-Sanghaj Technológiai Transzfer Központ néven. A központ célja a magyar-kínai csúcstechnológiai területét illető együttműködés és kommunikáció segítése - áll a szerződésben. Az intézet működési költségeit a magyar fél finanszírozza, a kínai fél technológiát és know-howt nyújt. A központ működése kezdeti szakaszában mindenek előtt a tiszta energia területére összpontosít majd, ezt követően várhatóan kiterjeszti tevékenységi körét a biotechnológia, illetve élettudományok területére is.

Páva Zsolt polgármester az aláírást követően emlékeztetett arra, hogy Pécs eddig nem kötött még a mostanihoz hasonló szerződést, az együttműködés mindkét partner számára komoly előnyöket hozhat. A technológia transzferben való aktív részvétel azt is jelenti, hogy hosszú távon arra épülő iparágak települhetnek Pécsre, új munkahelyeket létrehozva - mondta az MTI-nek a polgármester. A központ létrehozását a pécsi önkormányzat is segíti majd, és a Ven Csia-pao kínai miniszterelnök tavaly nyári látogatásán megígért egymilliárd eurós projektfinanszírozási hitelkeret egy részét is felhasználnák majd hozzá.

A szerződés az eddigi ad-hoc jelleggel működő, Pécs és Sanghaj Csiating kerülete közti együttműködést is erősítheti. Pécs városa érdekelt a további kínai partnerségben, Páva Zsolt erre példaként a modern energetika, az orvosi technológia vagy a kínai urbanizáció kihívásainak területeit említette.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta: a központ felállítását illető tárgyalások igen gyorsan, a kínai fél megkeresése után mindössze két hónap alatt lezajlottak. A megállapodás egy keretszerződés, így a központot illetően pontos összegekről egyelőre nem lehet beszélni, konkrét számok az egyes projekteknél lesznek - tette hozzá a rektor. Bódis József emlékeztetett: a Pécsi Egyetemnek a Sanghaji Technológiai Intézettel, ezen túl a nancsingi és a tansani egyetemmel is van hallgatói és oktatói cserekapcsolata.

HOZZÁSZÓLÁSOK