A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 45,8 pont lett - jelentette az MLBKT. Ez azt jelzi, hogy folytatódik a feldolgozóipar 2008 októberében kezdődött összehúzódása, amelynek üteme ráadásul a júliusi lelassulás után ismét meglódult. Az augusztus havi index 3,4 százalékponttal alacsonyabb a júliusi értéknél (49,2), és ezzel visszatért a május-júniusi állapothoz.

Korábban csak 1997-ben és 1998-ban volt 50,0 pont alatt augusztusban az index értéke (rendre: 49,0; 49,3). Az augusztusi adatok egyelőre arra utalnak, hogy a júliusi – viszonylag – kedvező eredmények kiugróak voltak, a legfrissebb értékek inkább a május-júniusi szűkülési ütemű trendhez igazodnak. Legalább tizenegy egymást követő hónapban az elmúlt 15 évben még egyszer sem zsugorodott a feldolgozóipar, a korábbi rekordot az 1998. augusztus-december közötti öt hónapos időszak tartotta.

Augusztusban három részindextől eltekintve a többi mutató negatív tartományban tartózkodott, és közülük több is komolyabban esett. A júliusi közel stagnálás után 4,2 százalékponttal csökkent vissza a júniusi szintre az új megrendelések indexe (45,5). A beszerzési mennyiség indexe (43,9) kisebb mértékben, de szintén csökkent (2,2 százalékponttal) júliushoz képest. A termelési mennyiség indexének (44,3) folyó havi értéke 7,2 százalékponttal zuhant az előző hónaphoz viszonyítva, és az indexek közül a legerőteljesebben esett vissza. A beszerzési árak indexe enyhén nőtt júliushoz képest, és hat hónap árcsökkenés után harmadik hónapja jelzi a beszerzési árak kis mértékű növekedését (51,7). A szállítási átfutási idő indexe (51,2) enyhén ismét emelkedett, értéke 1,4 százalékponttal magasabb a júliusinál, és az átfutási idők rövidülésére utal.

Augusztusban ismételten tovább csökkent mindkét készletfajta (vásárolt és késztermék) mennyisége, és a csökkenés üteme két hónap lassulás után mindkét fajtánál erősödött. A vásárolt készletek szintje (40,9) augusztusban 5,8 százalékpontos zuhanással visszakerült a júniusi szintre. A késztermékkészletek indexe (42,9) kis mértékben 0,4 százalékponttal csökkent előző hónaphoz képest, nagyjából megismételve az akkori állapotokat. A külpiaci mutatók júliushoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex 1,9 százalékponttal csökkent, melynek üteme így majdnem visszatért az október óta jellemző sávba. A múlt hónapban enyhe bővülést jelző exportindex értéke (54,9) azonban 4,8 százalékponttal tovább nőtt, a szezonális kiigazítás következtében ugyanis július hónap szintén növekedést mutat (50,1). Ezzel az exportindex már harmadik hónapja folyamatosan jelzi az export fokozatos bővülését.

A foglalkoztatási index (45,4) 2008 májusa óta elbocsátásokat jelez a feldolgozóiparban, bár a múlt havihoz képest 0,8 százalékponttal nőtt az értéke. A csökkenés ténye önmagában nem meglepő, 1996 óta soha nem nőtt a foglalkoztatottság augusztus hónapban.