A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Idén a magyar gazdaság növekedése és egyensúlya látszólag jelentősen javul. Az EU-nak átadott konvergenciaprogram ennek tartósítását ígéri, s a program pénzpiaci fogadtatása egyelőre kedvező. A tervezett áht-konszolidáció 2012-ben megvalósulhat, de ennek elérésében a strukturális változások a most deklaráltnál várhatóan sokkal kisebb szerepet játszanak. Erre a piacok és a nemzetközi szervezetek valószínűleg kedvezőtlenül reagálnak, aminek a hatásai már idén is jelentkezhetnek − véli legújabb prognózisában a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A kutatók szerint 2011-ben az adóváltozások összességében növelik a vállalatok költségeit, a fogyasztóknál pedig az alsó és középrétegek vásárlóereje nem vagy alig nő, gyakran kifejezetten csökken. A büdzsében bejelentett 250 milliárdos zárolás is csökkenti a belső keresletet. Egyelőre a hitelezés is szigorodik. Az Új Széchenyi terv lassú beindulása, az EU-támogatások kifizetésének és odaítélésének lassú újraindulása a beruházási keresletet korlátozza. Az előreláthatóság és átláthatóság folyamatos romlása és a külföldellenes kommunikáció gátolja az újabb külföldi tőkebefektetéseket. Mindezek miatt a beruházások csak minimálisan növekednek, néhány nagy autóipari beruházástól eltekintve a visszaesés lesz a jellemző.

A nyugdíjvagyon terhére történő egyszeri költekezés méretét jelzi, hogy e vagyon nélkül az államháztartás hiánya a GDP 7 százaléka körül lenne − állítja a GKI. A túlzottdeficit-eljárás, illetve a tavaszi gazdaságpolitikai szemeszter keretében viszont elsősorban az egyszeri tételek nélküli strukturális hiányt fogja az unió értékelni, ami a hivatalos számítások szerint is emelkedik 2011-ben.

Prognózis 2011-re (előző év=100)
GDP102,5
Ipari termelés109,0
Beruházások101,0
Kiskereskedelmi forgalom101,3
Kivitel117,0
Behozatal118,0
Áht-hiány (GFS, Mrd Ft)690,0
Bruttó átlagkereset103,5
Fogyasztói árak104,2
Munkanélküliség (%)10,7

Forrás: GKI