Magyar gazdaság: lesz még rosszabb?

Szeptemberben megtorpant a GKI-konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének tavaly május óta tapasztalható, szinte folyamatos és markáns növekedése. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése szeptemberben erősen romlott.
NAPI, 2010. szeptember 27. hétfő, 08:10
Fotó:

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés legfrissebb eredményei szerint a fogyasztói és az üzleti bizalmi index egyaránt kissé csökkent.

Az üzleti várakozásokon belül az építőipar kivételével minden ágazatban pesszimistábbak lettek a várakozások.

Az iparban ez a termelési kilátások romlása és a saját termelésű készletek emelkedése miatt alakult így. Az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállományoknak a megítélése - ezen belül az exportrendeléseké is - azonban még kedvezőbb is lett, mint augusztusban.

Az építőipari bizalmi index négy hónapja hibahatáron belüli mértékben változik - most éppen javult -, így ebben az időszakban valójában stagnálásról beszélhetünk. Szeptemberben romlott az előző három hónap termelési színvonalára, lényegében nem változott a rendelésállományra vonatkozó megítélés, s valamelyest javult a következő három hónapban foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozás.

A kereskedelmi bizalmi index értéke - a júliusi-augusztusi növekedést követően - szeptemberben jelentősen visszaesett. Ez főleg a rendelésekre, kevésbé az eladási pozíció megítélésére vonatkozik.

A kereskedelemhez hasonlóan a szolgáltatói bizalmi index is határozottan csökkent, amiben a romló üzletmenet mellett a forgalmi várakozások pesszimistább megítélésének van szerepe.

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban javult, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban romlott, a lakosság körében pedig nem változott a munkanélküliségtől való félelem.

Minden ágazatban erősödött kissé az áremelési szándék, de az építőiparban továbbra is az árcsökkenésre számítók vannak többen. A fogyasztók inflációs várakozása is erősödött.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a választások óta - a különböző bejelentések függvényében - nagyon hullámzó, szeptemberben erősen romló.

A fogyasztók 2009 májusa óta szinte folyamatosan emelkedő, majd a választásokkal is összefüggésben az idei nyárelőre különösen sokat javuló gazdasági várakozásai június legelején érték el csúcspontjukat, azóta némi ingadozás mellett stagnálnak. A szeptemberi enyhe romlás főleg a lakosság saját pénzügyi helyzetének és megtakarítási képességének jövőbeli alakulásával kapcsolatos véleményekben érezhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK