Magyar kézben lesz a román-azeri gázprojekt negyede

Magyarország egynegyedét fogja birtokolni az AGRI-projektnek, az eddigi résztvevők egyharmad-egyharmados tulajdoni aránya ennek megfelelően csökken.
NAPI, 2010. szeptember 17. péntek, 11:31
Fotó:

Az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) megvalósítását célzó projektben egynegyedes tulajdonrészt szerez Magyarország úgy, hogy ezáltal csökken a román Romgaz SA, az örmény GOGC és az azerbajdzsáni SOCAR vállalatok egyharmad-egyharmados részesedése - idézi a Bloomberg a román gazdasági minisztérium közleményét.

A felek így egyenlő arányban vesznek részt a projektben, illetve abban a cégben, amely az AGRI megvalósíthatósági tanulmányát készíti el.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő kedden jelentette be, hogy Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke, Traian Basescu, Románia elnöke, Mihail Szaakasvili, Grúzia elnöke és Orbán Viktor aláírták a Bakui Nyilatkozatot, amely jelentős hozzájárulás Európa energiabiztonsága és az energiapiaci verseny megteremtéséhez.

A nyilatkozat szövege szerint az aláírók támogatják a projektet, amelynek célja, hogy "az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország közötti összeköttetés által diverzifikálja a szénhidrogén erőforrások szállítását", és ösztönöznek "minden olyan szükséges lépést, amely biztosítja az Európai Unió támogatását az AGRI-val, mint a Déli Folyosóhoz és az európai energiabiztonsághoz történő hozzájárulással kapcsolatban."

Az AGRI projekt tervei szerint cseppfolyósított azerbajdzsáni gázt szállítanak Romániába Grúzián keresztül. Az azerbajdzsáni gázt a jelenlegi gázszállító hálózaton keresztül Grúzia fekete-tengeri partvidékére juttatják el, ahol cseppfolyósítják, majd az erre alkalmas hajókkal a romániai Konstanca (Constanta) kikötőjébe szállítják. Itt visszaállítják a gáz eredeti halmazállapotát, majd azt a romániai és az Európai Unió más felhasználóihoz továbbítják.

Az ITAR-TASZSZ szerint az AGRI projekt keretében a szállítások mennyisége az első időkben eléri a 8 milliárd köbmétert. A projekt jövedelmezőségégtől függően a későbbiekben növelhetik a szállítandó gáz mennyiségét. A projekt megvalósítási költsége az előzetes számítások szerint 4-4,5 milliárd euró lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK