Gazdasági, oktatási kérdésekben hozott a szerdai kormányülésen döntéseket a kormány, amelyeket ezúttal is a koronavírus járvány határozott meg - mondta a heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kijárási korlátozások

  • A kormány döntött arról, hogy a heti felülvizsgálat után szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat. Mindig szerdán fogják a továbbiakban is vizsgálni, hogy kell-e szigorítani, esetleg lehet-e lazítani a korlátokon.
  • A tapasztalatok alapján a húsvéti hosszú hétvégén sikeres volt az önkormányzatokkal való együttműködés. Így szombaton és vasárnap az önkormányzatok saját maguk szabályozhatják a közterületeik rendjét, hogy változatlanul megakadályozzák a csoportosulásokat.

Eszközbeszerzések

  • Eddig már 500 milliárd forintot költöttek beszerzésekre és védekezésre a koronavírus-járvány miatt.
  • Minden piacon ahol árulják a védekezéshez szükséges termékeket farkastörvények uralkodnak, így sajnos az előleg, a szerződés nem garancia, hogy meg is érkeznek az eszközök, de a kormány mindent megtesz, hogy rendelkezésre álljon minden szükséges felszerelés. Gulyás szerint nagyon messze vagyunk a piaci viszonyoktól.
  • A rendelkezésre álló 2500 lélegeztetőgép java jelenleg még szabad, de folyamatosan érkeznek az újak. Ezeket hadrendbe kell állítani, kórházi átalakítások, átképzések szükségesek. A cél, hogy legyen 8-8,5 ezer lélegeztetőgép az országban, akár a jövőbeni járványokra való felkészülés jegyében. A kormány 15 ezer darabot rendelt.
  • Kiderült, az egyes minisztériumoktól mennyi pénzt vont el a kormány: a Miniszterelnökségtől 117 milliárdot (ezen belül Paks II-nél elmarad a tőkeemelés, ez 37 milliárd forintos spórolás), a Belügyminisztériumtól 28 milliárdot,az Agrárminisztériumtól 20 milliárdot, a Pénzügyminisztériumtól 21 milliárdot, az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól 334 milliárdot, a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól 22 milliárdot, az Emmitől 81 milliárdot, a Miniszterelnöki Kabinetirodától 46 milliárdot, a Miniszterelnöki Kormányirodától 854 millió forintot csoportosítottak át. E ezen felül a dologi kiadások 10 százalékos elvonásáról is döntött a kormány.

Érettségi

  • Az érettségi jelentkezők, 113 ezren vannak idén, ebben benne vannak az előrehozott érettségizők is. A döntés szerint idén csak azok érettségizhetnek, akinek ez kell a továbbtanuláshoz. Ez 83 ezer embert érint, kizárólag írásbeli lesz. Szóbeli csak 3578 ember esetében lesz, ahol nincs lehetőség írásbelizni. Május 4-én kezdődnek az érettségik, két hétig tart a folyamat.
  • A vizsgázók létszáma 10-nél nem lehet több egy helységben, és fontos betartani a másfél méter távolságot. Ha valaki nem kíván most érettségizni, akkor erre ősszel lesz lehetősége. Gulyás szerint ha nem tartanák meg most az érettségit, akkor az káoszhoz vezetne a felsőoktatási felvételik terén.

Gazdasági döntések

  • Fontos gazdasági döntést hoztak: a cégeknek a beszámolókészítési és -közzétételi, valamint az adóbevallási kötelezettségeket szeptember 30-ig halasztják el.
  • Az online kasszát használók kötetesek mindenhol biztosítani 2021 elejétől az elektronikus fizetést. Ezzel is igyekszik a kormány visszaszorítani a készpénzhasználatot. Ez nem tiltás, mivel Magyarország képes fertőtleníteni a bankókat, de nagy az igény szélesebb körű kártyás fizetésre.
  • Június 30-ig a Széchenyi pihenő (Szép) kártyára utalt béren kívüli juttatások szociális hozzájárulásai után adót nem kell fizetni. Az évente adható rekreációs juttatás a közszférában 200 ezerről 400 ezerre nő, a vállalati szektorban 400 ezerről 800 ezerre. A szálláshelyekre, vendéglátásra, szabadidős célokra adható pénz is megemelkedik. Gulyás szerint ezzel is a válság elmúltával a hazai turisztikai szolgáltatásokat népszerűsíteni a kormány. Ezzel talán pótolni a lehet a külföldi bevételeket. Idén december 31-ig nem kell beszedni az idegenforgalmi adót.
  • A rozsdaövezetekben épülő új lakások eladására is 27 helyett 5 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni.
  • Az adóigazgatásban az adózó megbízható minősítését nem lehet megszüntetni, ha a veszélyhelyzet alatt sértette meg adófizetési kötelezettségét .
  • A munkáltatók májustól egészségügyi járulékot fizetnek a fizetés nélkül foglalkoztatott munkavállalók után. Ez havi 7500 forint.
  • Július elsejétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó, ez 160 milliárd forintot hagy a cégeknél.
  • Havi 60-70 milliárd forintos kiadást jelent a bajba került cégek támogatása.
  • Elképzelhető, hogy szüksége esetén újabb szektorokra is kiterjeszti a kormány az eddig megfogalmazott támogatásokat, ezt a kérdést folyamatosan vizsgálja.
  • Hetente 200 milliárdos GDP-veszteséget jelent a mostani helyzet. Idén érhette volna el az 50 ezer milliárdos értéket a hazai össztermék, ha nincs járvány.
  • A kormány nem szünteti meg a Hungary Helps programot, idén azonban elvonja a forrásokat a rendkívüli körülményekre való tekintettel. A tervek szerint ezzel együtt fenntartanék hosszútávon is a programokat, újra lesz erre forrás, amint az lehetséges.

Kórházak

  • A kormánynak nem célja, hogy változtatások legyenek a kórházak vezetésében, azonban elvárják, hogy a jelen rendkívüli körülmények között a protokollokat szigorúan betartsák
  • Nincs garancia, hogy ne robbanjon be a vírus Magyarországon is, nem engedheti meg az egészségügyi kormányzat, hogy ne legyen elég ágy. A 60 százalékos biztosítandó ágyszámot egészségügyi szakemberek határozták meg. Jelenleg amúgy is van kihasználatlan ágykapacitás, így kisebb a hazaküldött ápoltak miatti feszültség, mint ami a sajtóban megjelent. Most 66 ezer ágynak a 60 százalékát kell felszabadítani, ez szakmai, és nem politikai kérdés Gulyás szerint.

Veszélyhelyzet

  • A járványhelyzet nem hetekig, hanem hónapokig tart. Ahol az intézkedések miatt csökkennek a megbetegedések, ott is várható, hogy egyszer csak megugranak. Arra is fel kell készülni, hogy a tetőzést követően is lesznek kisebb megugrások. Továbbra is júniusban, júliusban valószínűsíthető a tetőzés. Jó lenne, ha ez korábbra esne, de inkább a korábbi prognózissal kell számolni - mondta Gulyás.
  • Egyetlen nappal sem kell tovább fenntartani rendkívüli intézkedéseket, mint szükséges. Erre készül a magyar kormány is. Most azonban még nő a megbetegedések száma, úgyhogy pillanatnyilag még nem tartunk itt.