Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legkisebb, 5x5x5 centiméteres műholdja, amely a Műegyetemen készült, 2019. december 6-ai fellövése óta kifogástalanul működik - mondta a projektről az MTI szerint Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense, a SMOG projekt vezetője.

A SMOG-P küldetése, hogy a Földet körülvevő elektroszmog jelenlétét igazolja, feltérképezze. Gschwindt András közölte, a projektben a koronavírus-járvány sem okozott fennakadást, mert az üzemeltetés teljesen távvezérelt formában, otthonról történt. A szoftver fejlesztésében  sok lelkes, segítőkész, a műholdat kedvelő ember vett részt. Tíz országból, interneten érkeznek adatok a műegyetemi központi szerverbe.

Az űreszköz pályája magasságából - ami hetente általában 4-5 kilométerrel csökken - prognosztizálható, hogy az egyéves évfordulót nem fogja megérni, várhatóan szeptember végén, a sűrűbb légrétegekbe érve elég. "Az őszi startra váró SMOG-1 kisműholdunk működése során már valószínűleg lehetőségünk nyílik egy szélesebb frekvenciasávban, immáron az 5G mobilhálózatok által használt 960 MHz alatti tartományban a komponenseik megfigyelésére is, így a szmogtérképünk még részletesebb lehet" - magyarázta a projektvezető.