Magyarország a bejelentettnél több karbonkvótát értékesítene

Magyarország a korábban tervezettnél több második fázisú, 2008-2012 érvényességű európai szén-dioxid-kibocsátási egység (EUA) értékesítését tervezi jövő heti két aukcióján; a bevétel a másodpiaci árfolyam alapján elérheti a 15 millió eurót, amelyet az energiahatékonyság növelésére és a családok energiaköltségének csökkentésére fordítanának.
MTI-Eco, 2013. április 19. péntek, 13:36
Fotó: Napi.hu

A lipcsei Európai Energiatőzsde (EEX) közleménye szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megbízásából lebonyolított keddi és csütörtöki aukciókon összesen 5 174 500 darab spot kvótát kínál értékesítésre, többet a hétfőn meghirdetett 3 456 500 kvótánál.

Az NFM korábbi közleménye szerint kiegészítő megállapodást kötött a lipcsei energiatőzsdével újabb kibocsátási egységek értékesítéséről. A tárca akkor arról tájékoztatott, hogy a megállapodással a tárca az uniós emissziókereskedelmi rendszer második kereskedési időszakának új belépő tartalékában fennmaradó EUA egységeket kívánja értékesíteni. A bevételek felhasználásával a kormányzat további lépéseket tesz az energiahatékonyság növelésére és a családok energiaköltségeinek csökkentésére - írta az NFM.

Az EU tagállamok április végéig értékesíthetik a második fázisú szén-dioxid-kibocsátási egységeiket. Az ilyen kvótákat - az elsődleges piacon - legutóbb, március végén 4,72 eurós átlagos árfolyamon értékesített Litvánia. Azóta a másodpiaci árfolyam 3 euró közelébe esett.

A másodpiaci árfolyam alapján Magyarország mintegy 15 millió eurós bevételre tehet szert.

Az EEX a magyarországi értékesítés mellett szerdán összesen 865 ezer luxemburgi, román, dán, bolgár és litván kvótát értékesíthet.

Magyarország az idén még nem értékesített szén-dioxid-kibocsátási kvótát. Tavaly két aukció keretében összesen 2,5 millió kvótát adott el, összesen 16,15 millió euróért.

A lipcsei energiatőzsdén elektromos árammal, földgázzal, szénnel és szén-dioxid-kvótákkal, illetve ezek származtatott termékeivel kereskednek.

Az EEX-en 2005 óta kereskednek az európai kibocsátási rendszer keretében kiadott szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal. A rendszer értelmében egyes tagállamok, illetve vállalatok kibocsátási kvótákat kapnak a tagállamok által meghatározott allokációs tervnek megfelelően. Amennyiben egy adott vállalat, például erőmű vagy ipari üzem nem tudja teljes egészében lefedni a kvótájával az éves károsanyag-kibocsátását, akkor mástól kényszerül kibocsátási kvótát vásárolni, különben súlyos pénzbírságra számíthat. Ugyanakkor egy társaság vagy ország értékesítheti is felesleges kvótáit.

HOZZÁSZÓLÁSOK