Magyarországnak évezredes, nagyon szoros történelmi kapcsolatai vannak Horvátországgal. Azok az erőfeszítések, amelyeket a magyar elnökség tett a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása érdekében, szép példáját jelentik annak, hogy a politikában létezik szolidaritás, létezik régión belüli együttműködés, összefogás, kölcsönös segítségnyújtás - mondta a magyar miniszterelnök-helyettes Berlinben az MTI-nek.

Navracsics szerint Horvátország európai uniós csatlakozása nemcsak a múlt, illetve a magyar-horvát barátság miatt fontos, hanem az ország geopolitikai helyzete miatt is. Mindez ugyanis fontos jelzés lehet a többi nyugat-balkáni ország számára abban a tekintetben, hogy érdemes folytatni a demokrácia stabilizálása érdekében tett erőfeszítéseiket. Szerbia vagy épp Montenegró számára Horvátország ebben a tekintetben jó példa lehet.

A médiatörvénnyel, illetve az alkotmányozással kapcsolatos, az elnökség kezdeti szakaszában tapasztalt nemzetközi bírálatokat illetően Navracsics hangsúlyozta: minden közép-európai országnak szembe kell néznie azzal, hogy amikor az uniós elnökségi feladatokat ellátja, Nyugat-Európa különleges figyelemben részesíti. A szlovén, illetve a cseh elnökség esetében is hasonló volt a helyzet, akkor is voltak politikai támadások, illetve észrevételek. Magyarország esetében ehhez az ürügyet a törvényhozási tevékenység szolgáltatta. "Nem gondolom, hogy Magyarországnak át kellene vizsgálnia törvényhozási ütemezését amiatt, hogy éppen uniós elnökségi feladatokat lát el" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, úgy értékelve, hogy a magyar közigazgatás kiváló teljesítményt nyújtott. Egyszerre volt képes egy nagyon feszített törvényhozási tempót diktálni és ezzel egy időben ellátni az elnökségi feladatokat.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint Magyarország fontos segítséget kapott Németországtól az elnöki tevékenységhez. A legnehezebb elnökségi ügynek Navracsic Románia és Bulgária tervezett schengeni csatlakozását nevezte. Reményét fejezte ki, hogy ezt az ügyet az év második felében sikerre lehet majd vinni.

Magyarország az elnökségi feladatok ellátása után jó helyzetben lévő uniós tagállam, jó helyzetben van ahhoz, hogy érdekeit érvényesítse. Odafigyelnek ránk, ami a sikeres elnöki félévnek köszönhető - értékelte a miniszterelnök-helyettes, aki szerint Magyarország véleménye fontos lesz a jövőben. Navracsics szerint mindez jó előfeltételt jelent nemzeti érdekeink meghatározásához.

Az elnökségi tevékenységgel kapcsolatban Navracsics számára a legfőbb tapasztalat a rendkívül intenzív egyeztetések sorozata volt. A legfőbb személyes tanulságnak azt nevezte, hogy egy sokszereplős, bonyolult szabályokkal rendelkező egyeztetési folyamatban miként lehet sikerre vinni az ügyeket.