Magyarország jobban teljesít - szén-dioxidban is

Magyarország úgy tudta csökkenteni a kiotói klímacsúcson vállalt 6 százalék helyett 40 százalékkal a szén-dioxid-kibocsátást, hogy közben a válságok ellenére is nőtt a gazdasága - jelentette ki kedden az ENSZ New York-i klímacsúcsán Áder János köztársasági elnök.
Inforádió, MTI, 2014. szeptember 23. kedd, 19:08
Fotó: Reuters

Magyarország már teljesítette azt, amit más országok még csak meg akarnak fogalmazni" - hangoztatta az államfő. Áder szerint az ország tovább szeretne haladni ezen az úton, növelni az energiahatékonyságot, és minél több alternatív energiát felhasználni.

Ha ma sikerülne megállapodni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, az emberiség korábbi felelőtlenségének hatásai akkor is további 30-40 évig érezhetők lennének. Magyarország ezért megfogadta a Stern-jelentésben megfogalmazottakat - e szerint egyeurónyi, a megelőzést szolgáló beruházás hateurónyi kártól mentesíthet -, tározókat épít, és próbál további hatékony intézkedéseket tenni - tette hozzá.

A világszerte jelentkező környezeti csapások és tudósok százai egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy "a felelőtlenség évtizedei után a felelősség évtizedeinek kellene következniük". Kiemelte, hogy az elmúlt negyedszázad alatt 30 százalékkal nőtt a Föld légkörének szén-dioxid-koncentrációja.

Áder idézte a Nobel-díjas Gábor Dénes szavait: az ember eddig a természettel küzdött, most pedig a saját természetével kell megküzdenie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.09.23 22:37

Miután a nagy szennyezésű szocialista ipar kibocsátásához viszonyítunk, nem volt az olyan nagy erőfeszítés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html