Magyarország kiábrándító bizonyítványt kapott - padlón a versenyképesség

Minden korábbinál rosszabb eredményt ért el Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi listáján. A magyar versenyképesség gyengeségei az intézményrendszerben és az innovációs képességben találhatóak, emellett problémák vannak az infrastrukturális ellátottsággal, valamint a pénzpiaccal.
Napi.hu, 2016. szeptember 28. szerda, 09:41
Fotó: Napi.hu

Magyarország a 69. lett a Világgazdasági Fórum legfrissebb versenyképességi listáján. A felmérés történetében ez a legrosszabb magyar eredmény, egyben azt jelenti, hogy a 2015-ös listához képest hat hellyel került hátrébb Magyarország. A kelet-európai országok közül Magyarország versenyképessége romlott a legnagyobb mértékben.

A magyarországi felmérést készítő Kopint-Tárki összefoglalójából kiderül, hogy Magyarország 4,2 pontot kapott, ami a Hollandia vezette európai versenyképességi rangsorban a 25. helyre volt elég. Szerkezetileg a magyar versenyképesség leginkább a bolgár-­román pároshoz hasonlít, de közel áll hozzánk a horvát struktúra is. Ezekre a tagállamokra általában a rossz versenyképességi alapok jellemzőek: intézményrendszer, infrastruktúra és egészségügy - áll az elemzésben.

Kopint-Tárki

A magyar versenyképesség gyengeségei az intézményrendszerben és az innovációs képességben találhatóak, emellett problémák vannak az infrastrukturális ellátottsággal, valamint a pénzpiaccal is. A Kopint-Tárki elemzése ír arról is, hogy a magyar versenyképességben 8 olyan pont is van, amelyek a világon a legrosszabbak között vannak. A végeredmény arra utal, hogy a magyar intézményrendszer és egyben versenyképességünk legnagyobb problémája, hogy a kormányzati döntések során a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek. Erről azt írják: "A kormányzati döntéshozatal nem átlátható, a tulajdonjogok tiszteletben tartása problémás és a vállalati magatartás etikájával is gondok vannak".

Az innováció területén az egyik legfőbb gond, hogy a kormányzat nem ösztönzi megfelelően a tudományos kutatást, valamint a fejlett technológiák beszerzését, pedig a magyar kutatóintézetek valamint technológiai vállalatok minősége a világátlag felett van (igaz a világ tudományos elitjétől még is távol esik). A kutatók megjegyzik, hogy az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok közötti együttműködés pedig nagyon gyenge.

Kopint-Tárki

A pénzpiaci problémákat abban látják, hogy a vállalatok nagyon kis része képes és hajlandó a tőkepiacről forrást bevonni. A vállalkozások döntő többsége továbbra a banki hitelt preferálja, márpedig ezeknek a hiteleknek a kamata nemzetközi összehasonlításban még mindig magas.

Vannak pozitívumok is

Az elemzés azonban kedvező tényezőket is említ. Többek között azt, hogy a lakosság GDP-hez mért megtakarításai magasak. Kedvezőek az államháztartás GDP-arányos indexei. "Az infláció alacsony, ami ugyan globális összehasonlításban jónak számít, ám regionálisan és helyi szinten igen károsnak mondható a defláció. Jó pont azonban, hogy az árak növekedésének várható megindulása után sem lesz magas infláció" - írja az elemzés. Megemlítik azt is, hogy a GDP-arányos 75 százalék körüli államadósság globális összehasonlításban sem mondható túl jónak, azonban számos fejlett országban ennél jóval magasabb szint mellett működik a gazdaság, így összességében az államadósság csökkenése pozitívan hat versenyképességünkre.

Kopint-Tárki

Továbbra is Svájc az élen

Idén, ahogy korábban is, a világ legversenyképesebb állama Svájc, amit Szingapúr és az Amerikai Egyesült Államok követ, így a dobogón nincsen változás. A rangsor első harmadát nagyrészt európai országok és más OECD tagállamok dominálják, de előkelő helyen szerepelnek a gyorsan növekvő felzárkózó országok is úgymint Kína (28.), India (39.) vagy Oroszország (43.) - írja a Portfolio.hu.

A lista utolsó harmadában olyan, jellemzően fejlődő, gazdaságok kerültek, ahol az intézményrendszerben komoly problémák vannak. Összesen két európai ország található a lista ezen felén, Moldova (100.) és Bosznia-Hercegovina (107.).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2016.09.29 15:59

Egy "bizonyítvánnyal" akkor már baj van, ha a "kiállítói" is kétségbe vonják a hitelességét! Ez a "bizonyítvány" Ilyen! Csak az elvakult lakájmédia kürtöli vele tele az országot, az értelmesebbje azt állítja, hogy szubjektív véleményen alapul.

Nem érdemes vele foglalkozni. Ezt a két percet sem kellett volna rászánnom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2016.09.29 14:29

Talán van még, aki emlékszik az orbáni indoklásra, miért is kell lebontani a jogállamiságot, demokratikus intézményrendszert, jogbiztonságot. Vagy éppen miért kell államilag kicsinálni egész szektorokat, kipécézett gazdasági szereplőket.
Nos, segítek: a versenyképesség érdekében... :DDD

Vessünk már egy pillantást arra a grafikonra, mi történt a tolvaj rezsim alatt... a nemzeti-keresztény idiotizmus megtermi a maga gyümölcsét.
De hányadszor... Az államadósság elleni harc eredménye minden idők leggyorsabb eladósodása. A devizahitelesek megmentése a hitelterhek megduplázódását jelenti. A népesedési politika a munkavállalók tömeges kivándorlását hozza... Ehh...

Mondják, a probléma megoldásának első lépése a probléma felismerése. Attól tartok, ez a felismerés nálunk még várat magára: a problémát a rezsim szerint nem a rezsim okozza... mások.. EU, bankok, migránsok, háttérhatalom, soros, nihilisták és még ki győzné felsorolni...:DDD
Azért jó tudni, hogy nem a tolvaj orbán-rezsim a hibás abban, ami itt zajlik...:DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2016.09.29 10:04

@foldnyuzo:
Kedves foldnyuzo!
" A libsibolsi demagógok, a szárnyaszegett szabad madár véleményvezérek és egyéb férgek és csótányszármazékok közé tartozóknak dicstelen a múltja, bizonytalan a jövője és szomorú jövő vár rátok. "
Amikor azt állítom, hogy ezt nem vitatja senki, akkor természetesen a megjelölt csoportba tartozókat nem kell számításba venni.
Te melyik csoportba sorolnád magad?
Nem tévedtem sokat, mert napjainkra szánalmasan kevesen maradtatok.
Én EU szimpatizáns vagyok.
Az EU akkor lesz megint nagy és erős, amikor az európai centrum erők által kijelölt fejlődési irány fog győzni.
Ez a folyamat már zajlik.
Az általad remélt libsibolsi országdúlásra kár várni, reálisan semmi esélyetek nincs. Egyszer volt Budán kutyavásár.
A magyar emberek nem fogják elfelejteni azt a szégyenletes, gyalázatos időszakát a magyar történelemnek.
Demokrácia lesz, de nem a libsibolsi rendszer szerinti.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.09.29 09:57

@isabella: jót röhögtem ezen a baromságon, a szegény, utolsót tartalékaikból élő magyarokról. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.09.29 09:56

@foldnyuzo: Az úniótok haldoklik, nyuszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html