Magyarország költ a legtöbbet gyógyszerekre

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint Magyarországon az OECD-átlagnál kevesebb forrás jut az egészségügyre, és kevesebb az orvos és az ápoló is.
MTI-Eco, 2011. június 30. csütörtök, 19:45
Fotó:

Az OECD felmérése szerint Magyarországon az egészségügyi kiadások a hazai össztermék (GDP) 7,4 százalékának megfelelő összeget tettek ki a legutóbbi, 2009-es adatok szerint. Az OECD-átlag 9,5 százalék volt ugyanabban az évben. Egy főre számolva 1511 dollárnak megfelelő összeg jutott egészségügyre, ami a 3223 dolláros OECD-átlagnak nagyjából a fele. A kiadások az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal nőttek, ami ugyancsak elmarad a legfejlettebb ipari országokat tömörítő OECD 4 százalékos növekedési átlagától.

Magyarországon a vizsgált évben 1000 lakosra 3 orvos jutott. Az OECD-átlag 3,1 volt. Az ápolókat tekintve az arány Magyarországon 6,2, az OECD egészében pedig 8,4.

A gyógyszerekre fordított kiadásokban Magyarország az első helyen állt 2009-ben a 34 országot tömörítő szervezet tagjai között. Akkor az egészségügyre jutó források 32,6 százalékra ment el gyógyszerre, ami nagyjából kétszeresen múlja felül a 16,9 százalékos OECD-átlagot.

Az OECD valamennyi tagállamára kiterjedő felmérés alapján az egészségügyi kiadások gyorsabban nőnek, mint a gazdaság. Ez a tendencia már a hetvenes évek óta megfigyelhető. A legtöbbet az Egyesült Államokban költenek az egészségügyre, GDP-arányosan és egy főre számítva egyaránt. 2009-ben az amerikai hazai össztermék 17,4 százalékának megfelelő összeg jutott az ágazatra, fejenként pedig 7.960 dollár - áll a szervezet honlapján publikált felmérésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyaa80, 2011.06.30 22:04

Kétszeresét költjük gyógyszerre a fele akkora forrásnak. Nos, akkor mi is az az irdatlan különbség? Hát igen, semmi, pont annyit költünk mi is, mint a többiek... de nem is várhatnánk mást, hisz nincs hazánkban kevesebb beteg és a gyógyszerek sem kerülnek kevesebbe.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html