Magyarország lezárhatja a horvát határt - Szijjártó

Ha ez Európai Unió nem hoz létre közös határvédelmi egységet a görög schengeni határ biztosítására, akkor Magyarország kész lezárni saját schengeni határát Horvátországgal - mondta Szijjártó Péter a Reutersnak.
MTI, 2015. október 15. csütörtök, 23:19
Fotó: Reuters

Arra sürgettük Görögországot és az Európai Tanácsot, hogy állítsanak fel egy közös európai erőt a külső schengeni határ védelmére. Sajnálatos módon ez a döntés nem született meg. Ha nem születik meg a tanács ülése során ma és holnap, akkor komolyan fontolóra kell vennünk, hogy megvédjük a schengeni övezetet a horvát-magyar határon - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Reutersnek adott interjújában.

Szijjártó Péter szerint ez hasonló intézkedésekkel járna, mint a magyar-szerb határ lezárása. Magyarország már értesítette a tervről Szlovéniát, Ausztriát és Németországot is.

Ha a kormány lezárja a zöldhatárt, csak rendezett módon, határátkelőkön keresztül lehet majd belépni Magyarországra, a beutazásra feljogosító okmányok hiányában pedig menekültstátusért lehet folyamodni. Ha Horvátország betartja az európai uniós szabályokat és regisztrálja a menedékkérőket, akkor nekik Horvátországban kell maradniuk, amíg ügyükét elbírálják. Ha Zágráb nem veszi nyilvántartásba őket, akkor a horvát-magyar határon kell megtenniük ugyanezt.

A déli határaink szigorú védelmével (...) azt üzenjük, hogy nincs értelme útra kelni - fogalmazott Szijjártó. A külügyminiszter szerint Horvátországnak késznek kell állnia a határzárra, miután a horvát miniszterelnök közleményében úgy fogalmazott, hogy jobban tudják kezelni a helyzetet, mint Magyarország. Hinnünk kell neki, hiszen ő a miniszterelnök - mondta a politikus.

Ausztria is tisztában van azzal, hogy (a horvát határ lezárása) megtörténhet. Beszéltem a német kollégámmal is, és a németeknek is tudomásuk van arról, hogy meghozhatunk egy ilyen döntést - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2015.10.16 09:19

@Zodiakus: Az van a Németek bármikor mondhatják , eddig , és ne tovább.
Minden eshetőségre fel kell készülnünk!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.10.16 08:56

Amíg Németország fogadja őket,nem kell lezárni a horvát-magyar zöldhatárt.Mert lesz ott csata rendesen.Jobb ha később küzdünk,mikor már hidegebb van.Ne egyedül szálljunk szembe a migránsokkal,a többi eu-s ország meg szépfiú legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.10.16 08:43

Nagyon helyes , a határt lezárni , a kulcsot meg eldobni.
A zöldhatár nem átjáróház, aki jönni akar jöjjön legálisan!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html