Magyarország meglepően rugalmasan reagált az egyiptomi sokkokra

A Magyarországgal kapcsolatban fennálló kockázatok elsősorban strukturális problémákra vezethető vissza, mintsem rövid távúak - áll a Commerzbank AG elemzésében. Ettől függetlenül a kockázati megítélés a kelet-közép-európai régió esetében jelentősen csökkent.
NAPI, 2011. február 17. csütörtök, 13:59
Fotó:

Ennek egyik jele, hogy Magyarország, Románia és a balti államok eszközpiacait sokkal kevésbé érintik a külső sokkok, mint azt az elmúlt években lehetett tapasztalni. A Commerzbank elemzésében azzal számol, hogy a magyar kormány által meghirdetésre váró "növekedési és stabilitási programot" február 28. körül kihirdetik, amitől pozitív hatások erősödését remélik.

Az elemzésében megemlítik, hogy a magyar kormány csomagja olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek 4-6 százalékos növekedést, illetve 600-650 milliárd forintos költségvetési megtakarítást irányoznak elő - ugyanakkor megjegyzi, hogy minden esélye meg van annak is, hogy az intézkedések ellentmondásosak lesznek. Emellett a hitelminősítők (Moody's, Fitch) is leminősítették az országot a befektetési kategória aljára, valamint az alapkamat is emelkedett a megnövekedett politikai és piaci kockázatok miatt - teszik hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK