"Úgy gondoljuk, hogy a kvótakérdés fikció, hiszen nem jelent megoldást az Európai Unió előtti rendkívüli kihívásokra" - mondta Szijjártó Péter az InfoRádiónak. Mi azt gondoljuk, hogy világos prioritási rendszert kell felállítani. Először is meg kell védeni a határainkat. Utána támogatnunk kell a Szíria körüli országokat a menekültek ellátásában és támogatni kell a nyugat-balkáni tranzit útvonal országait. A kvótákról beszélni mindaddig semmi értelme nincsen, amíg az egy kivitelezhetetlen fikció, tekintettel arra, hogy a hotspotok még mindig nem jönnek létre, és azt sem lehet tudni, hogy a kivitelezés hogyan hajtható végre.

A probléma az, hogy egyelőre csak beszélünk róla, hiába javasoltuk már többször, hogy hozzunk létre egy jelentős európai erőt Görögország határainak védelmére, érdemi előrelépés ebben az ügyben még mindig nem történt. Az Európai Bizottságnak arra kellene kvótákat javasolnia, hogy milyen hozzájárulások lennének szükségesek annak érdekében, hogy létrejöjjön egy olyan európai erő, amely képes lenne megvédeni Görögország határait. Sajnos ebben az ügyben nincs előrelépés, pedig mi azt gondoljuk, hogy ennek kellene lennie a kiindulópontnak.

Szerintünk a görögöknek, illetve a Frontexnek, tehát az Európai Unió határőrizettel foglalkozó szervezetének világossá kellene tennie, hogy hány rendőrre, hány katonára, hány hajóra, repülőgépre, helikopterre és egyéb technikai eszközre lenne szükség ahhoz, hogy Görögország külső határát meg lehessen védeni. Amikor pedig kész a leltár, akkor az ahhoz való hozzájárulásokat szét kellene osztani az európai uniós tagországok között. Magyarország természetesen masszív hozzájárulás felajánlására is hajlandó lenne.

Horvátország gyakorlatilag két lábbal tiporja az európai uniós jogszabályokat, nyíltan és szándékosan nem tartja be őket, és érdekes módon a miniszterelnökük erre még büszke is. Magyarország nehéz helyzetét az okozza, hogy két európai uniós tagország sem tartja be az uniós jogszabályokat. Az egyik Görögország, amely nem védi meg a határait, a másik Horvátország, amely mindenfajta regisztráció nélkül ráhordja Magyarországra a bevándorlókat.

Szerdán európai tanácsülés lesz és meglátjuk, hogy milyen intézményi megoldással próbálkozik az Európai Unió soros elnöksége és az Európai Bizottság.