Magyarország újabb pereket veszített

Hat olyan ügyben hozott elmarasztaló ítéletet kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Magyarország ellen, amelyekhez hasonlókban a bírák már korábban is megállapították, hogy a magyarországi szabályozás vagy eljárás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.
MTI, 2014. szeptember 23. kedd, 18:25
Fotó: Napi.hu

Három olyan ügyben döntöttek a strasbourgi bírák, amelyekben a Munkáspárt tagjai azért követeltek kártérítést, mert szerintük a magyar állam megsértette az önkifejezés szabadságához való jogukat azáltal, hogy a magyar bíróság elmarasztalta őket tiltott önkényuralmi jelképek, vörös csillag, valamint sarló-kalapács használatáért.

A eljárásokat Vajnai Attila, Noé Krisztina, Bakó András Attila és Horváth Sándor Tibor kezdeményezte a magyar állam ellen. Vajnait, aki jelenleg az Európai Baloldal-Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke, vörös csillag viselése miatt büntették meg Magyarországon. Számára 3115 euró kártérítést és 1600 euró perköltséget ítélt meg a bíróság.

Hasonló ügyben, az általuk szervezett antikapitalista mikulás nevű tiltakozáson zászlóikon és szórólapjaikon szereplő vörös csillagok miatt marasztalták el Vajnaival együtt Noé Krisztina és Bakó András Attila aktivistát. Nekik közösen 2760 euró vagyoni jellegű kártérítést, valamint 2000 euró perköltséget és fejenként 2000 euró nem vagyoni jellegű kártérítést ítéltek meg Strasbourgban.

A harmadik ügyben Vajnai mellett Horváth Sándor Tibor volt a felperes, aki szintén a párt aktivistája volt akkor, amikor tiltott önkényuralmi jelkép, vörös csillag és sarló-kalapács többrendbeli viselése miatt megbüntették őket. Fejenként 4000 euró kártérítés és összesen 2200 euró perköltség jár nekik a magyar államtól.

A politikust és az aktivistákat egyaránt Magyar György és társai ügyvédi irodája képviselte az eljárások során. Az iroda közleményében Magyar Gábor ügyvéd az ítéletekkel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a tiltott önkényuralmi jelképek viselése miatt eddig született strasbourgi döntésekhez képest újdonság, hogy a bírák szerint nem csak a vörös csillag, hanem a sarló-kalapács nyilvános használatának indokolatlan korlátozása is sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Két további ügyben a bírósági iratokban csak Á.A.-ként és P.G.-ként szereplő korábbi közalkalmazottak kifogásolták, hogy Magyarország 2010 után 98 százalékos különadóval sújtotta a végkielégítések egy részét a közszférában, a bírák pedig ismételten kimondták, hogy ez a szabályozás sérti a magántulajdonnak az egyezmény által lefektetett védelmét. Á.A.-nak 35 ezer euró, átszámítva mintegy 10,9 millió forint kártérítést, valamint 3000 euró perköltség megtérítését ítélte meg az emberi jogi bíróság. Ugyanennyi perköltséget, de valamivel nagyobb, 43 900 eurós, azaz 13,66 millió forintos kártérítést tartottak indokoltnak a bírák a P.G. által indított perben.

Ismételten pert nyert az állam ellen a kaposvári Gajcsi László, akinek 2006-ban korábbi pszichiátriai intézetben való fogva tartását találták az emberi jogi egyezménnyel ellentétesnek a bírák. Most amiatt indított pert, hogy amikor 2000-ben részleges gondnokság alá helyezték pszichoszociális fogyatékossága miatt, automatikusan választójogát is elvesztette.

Bár a magyar igazságszolgáltatás később nagyrészt helyreállította Gajcsi jogképességét, választójogát nem kapta vissza, és a 2010-es választáson sem szavazhatott. A bírák szerint ez sérti a szabad választáshoz való jogot, ezért 2700 euró, azaz körülbelül 840 ezer forint kártérítés és ezer euró, azaz nagyjából 310 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezték a magyar államot.

A strasbourgi bíróság mind a hat ügyben hozott döntése végleges, jogerős és végrehajtandó.

per
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.09.25 16:37

@Abbe: Számomra az nem érthető,hogy miért a átlagember fizet mindenért, az EGOISTA törvényhozók pedig semmiért nem felelősek, értem én a 2/3-os DIKTATÚRA jelentőségét. Engem nem lep meg az,hogy ez a RABLÓBANDA törvényesítette a szabad lopást is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.25 16:07

@Abbe: A Sodexo ügy kimenetele érdekes lesz.

A 75 %-os adó visszamenőleg " a pofátlan" - s ezt ők mondják, a lehető legpofátlanabbak! - végkielégítés után is Nemzeti Jogvédelmet igényel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.09.25 16:02

@megfigyelt: " vagy az adófizetők pénzét szórhatják a szarháziak számolatlanul.???"

Miért ne szórnák? Meggyőződésük, hogy a 2/3-os felhatalmazás birtokában szabadon garázdálkodhatnak. Miként a szochazás Köteles sem saját zsebből állja az eqrásának következményét...Nem úri hely, ahol nem tékozolnak..
Sok nemzetközi szinten elbukott per lesz még.
Ezért van bent az átmeneti törvények között, hogy: ha jogalkotási hibából eredő törvénykezés miatt fizetési kötelezettség keletkezik, és a központi költségvetésben nem áll a pénz rendelkezésre akkor a cégekre, magánszemélyekre pótadó vethető ki. Kis hazánkban lett nagy divat, hogy aki muzsikáltat az mással fizetteti a prímást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.25 08:12

@tarnaveni: Kérésként: a had=sereg, a hadd a helyes szó itt.

Köszönöm.

Horogkeresztnél nem adnak semmit.

Bár ez Önnek rettenetesen fáj....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2014.09.24 23:23

@tarnaveni: Kit vonnak felelősségre a elhamarkodott büntetés miatt, vagy a adófizetők pénzét szórhatják a szarháziak számolatlanul.???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html