Magyarországnak még jól jöhet az IMF-megállapodás

A globális hangulat negatív változása esetén Magyarország még hasznát venné egy a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásnak, márpedig a kockázatkerülés élénkülése egyáltalán nem kizárható - vélik az MNB-nél.
Pápai Csaba, 2010. szeptember 1. szerda, 18:21
Fotó:

A svájci frank forinttal szembeni felértékelődése mellett, amely veszélyezteti a magyar gazdaság növekedési kilátásait egy másik veszélyre is felhívta a figyelmet a jegybank Reutersnek eljuttatott levelében. Az MNB-nél úgy vélik, a frank erősödése tőkeproblémákat vethet fel néhány banknál, s ezeket a veszélyeket csak erősítheti a svájci deviza töretlen felértékelésével párhuzamos forint-leértékelődés. Márpedig ennek esélye koránt sem zárható ki a jegybank szerint amennyiben a befektetői hangulat rosszra fordul.

Ha a tőke menekülőre fogja a régióból, egy IMF-megállapodás segíthet az országnak; az MNB szerint a növekedési kilátások továbbra is bizonytalanok, a globális hangulat pedig ennek megfelelően meglehetősen változékony. A jegybank szerint a kockázatkerülés élénkülésével Magyarország nemzetközi megítélésén javítana egy az IMF-fel és az EU-val való megállapodás, amely az ország gazdaságpolitikájának hitelességét növeli.

A Nomura Reutersnek nyilatkozó szakértője továbbra is a gazdaságra leselkedő veszélyeket hangsúlyozza; Peter Attard Montalto szerint a Magyarországgal kapcsolatos piaci várakozások helyenként egyáltalán nem tükrözik a valóságot. A japán brókercég szakértője szerint a költségvetés nyílt piaci finanszírozhatósága ingatag, a második félévi növekedési kilátásokat pedig számos - elsősorban a frank felértékelődéséhez köthető - kockázat övezi. Ráadásul már rövid távon is számítani kell a kamatszint növelésére, hogy a növekvő inflációs kockázatokat féken lehessen tartani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.01 19:09

Ha rossz a hangulat akkor előveszik az Orbán kormányt, gombostűre tűzik és újjal mutogatnak majd rá, hogy így jár aki széllel szembe..., ha jó a hangulat akkor meg észre se vesznek és azt sem tudják, hol vagyunk a térképen... Sajnos ez a piac ilyen , ha valami lefele megy vagy fölfele az mindegyik hisz longba és shortba is lehet rajta keresni, csak az a lényeg, hogy nagyot csattanjon és kevés kockázat legyen benne ( ne ugrabugráljon, hanem essen mint a kalapács a 10.-ről ) Megjegyezném, hogy nem Én kivánok ilyesmit ( sőt elvből nem foglalkozok semmilyen magyar dologgal, kivéve otp ha ocsó akkor vesz az accony) (mielött még valami randát irnál )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html