A svájci frank forinttal szembeni felértékelődése mellett, amely veszélyezteti a magyar gazdaság növekedési kilátásait egy másik veszélyre is felhívta a figyelmet a jegybank Reutersnek eljuttatott levelében. Az MNB-nél úgy vélik, a frank erősödése tőkeproblémákat vethet fel néhány banknál, s ezeket a veszélyeket csak erősítheti a svájci deviza töretlen felértékelésével párhuzamos forint-leértékelődés. Márpedig ennek esélye koránt sem zárható ki a jegybank szerint amennyiben a befektetői hangulat rosszra fordul.

Ha a tőke menekülőre fogja a régióból, egy IMF-megállapodás segíthet az országnak; az MNB szerint a növekedési kilátások továbbra is bizonytalanok, a globális hangulat pedig ennek megfelelően meglehetősen változékony. A jegybank szerint a kockázatkerülés élénkülésével Magyarország nemzetközi megítélésén javítana egy az IMF-fel és az EU-val való megállapodás, amely az ország gazdaságpolitikájának hitelességét növeli.

A Nomura Reutersnek nyilatkozó szakértője továbbra is a gazdaságra leselkedő veszélyeket hangsúlyozza; Peter Attard Montalto szerint a Magyarországgal kapcsolatos piaci várakozások helyenként egyáltalán nem tükrözik a valóságot. A japán brókercég szakértője szerint a költségvetés nyílt piaci finanszírozhatósága ingatag, a második félévi növekedési kilátásokat pedig számos - elsősorban a frank felértékelődéséhez köthető - kockázat övezi. Ráadásul már rövid távon is számítani kell a kamatszint növelésére, hogy a növekvő inflációs kockázatokat féken lehessen tartani.