Magyarországon jelentősen változik az ügyintézés hétfőtől

Jelentős változásokat hoz a március a közigazgatásban, miután a kormányhivatalok egyszerűsítéséről szóló jogszabálycsomag több fontos eleme is hatályba lép. Az országgyűlés által még decemberben elfogadott újításoknak köszönhetően tovább egyszerűsödik a közigazgatás, hatékonyabbá és gyorsabbá válik az ügyintézés - állítja vasárnap kiadott közleményében a Miniszterelnökség. A nyugdíjakkal kapcsolatos ügyintézésben is változások jönnek.
Szabó Dániel, 2020. március 1. vasárnap, 10:34
Fotó: Pixabay

A március elseje után induló közigazgatási eljárások esetén gyorsabbá válik az ügyfelek számára a jogerős döntések meghozatala, ugyanis mind a járási hivatalok, mind a kormányhivatalok döntéseivel szemben közvetlenül a bírósághoz fordulhatnak az ügyfelek közigazgatási per útján, megszűnik tehát a közigazgatási másodfok - írják a közleményben a fejlesztésekről.

Jelentős változás, hogy a szabálysértési feladatokat márciustól a járási (fővárosi kerületi) hivatalok helyett a rendőrség fogja végezni. Az átszervezés indoka, hogy mind a bűncselekményekkel szembeni fellépést, mind a kisebb súlyú szabálysértésekkel (régebbi nevén kihágásokkal) szembeni szankciók érvényesítését is egy szerv, a rendőrség lássa el, amely személyi állományában és infrastrukturális eszközrendszerében egyaránt alkalmas a feladatok ellátására.

Egységessé válik az építésügyi igazgatás, mert minden, eddig a jegyzőknél lévő feladat átkerül a kormányhivatalokhoz.

A gyámhatóságoktól a bíróságra kerülnek át a kapcsolattartás végrehajtásával kapcsolatos döntések meghozatala a válások esetében. A minisztérium szerint így gyorsabban meghozható a végleges döntés, a tapasztalatok szerint ugyanis a kapcsolattartási ügyek végrehajtásának több mint 90 százaléka a gyámhatósági döntéseket követően eddig is a bíróságra került.

Egyszerűbbé, átláthatóbbá válik a kormányhivatalok szervezete is, mivel az úgynevezett megyeszékhely szerinti járási hivataloknak megszűnik a járási hivatalok között betöltött kiemelt szerepe. Ezek a járási hivatalok eddig az egész megyére kiterjedő illetékességgel végezték többek között az olyan feladatokat, mint a környezetvédelem, munkavédelem, családtámogatás, fogyasztóvédelem vagy a nyugdíjbiztosítás. Az eddigi struktúrában olykor fejtörést okozott az ügyfeleknek, hogy egyes ügyekben nem ahhoz a járási hivatalhoz kellett fordulniuk, mint amelyikben élnek. Az új szabályozásnak köszönhetően viszont az összes megyei feladatot a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok látják el.

Az év elején a bürokratikus terhelés miatt több hivatali dolgozó is kizsigerelésről beszélt. Kérdés, hogy a jelenlegi változtatás mennyiben könnyítheti a munkájukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.03.01 10:49

"tovább egyszerűsödik a közigazgatás,"
Ja, magyar módra.
A legújabb egyszerűsítés, hogy le kell adni az egyéni vállalkozói igazolvânyokat.
A hazug egyszerűsítés nevében megint berendel az állam, megint óra kell menni a hivatalba, s új feladat, új papírozàs. Mert ha nem mész ne megint az államhoz, akkor megint büntet. Mert ez Magyarorszàg. Új feladat, büntetéssel fenyegetés. Qrvaország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html