A nemzetközi csoport 39 ország közel 40 ezer munkáltatóját interjúvolta meg arról, mennyire okoz nehézséget nekik, hogy adott munkakörökbe megtalálják a megfelelő embert. Az összeállításból kiderül, hogy globálisan nagyjából minden harmadik cégnek vannak e tekintetben nehézségei(34 százalék), míg Magyarországon a megkérdezetteknek 23 százaléka számolt be erről.

Az átlag azonban nagy eltéréseket takar: a lista élén Japán áll, itt a megkérdezettek 80 százaléka számolt be jó képességű szakemberek hiányáról, míg a legjobb helyzetben az összeállítás szerint Lengyelország van, mindössze 4 százalékkal.
A tanulmányból az is kiderül, hogy a világ nagy gazdaságai közül Indiában, az Egyesült Államokban és Németországban drámai mértékben nőtt a szakemberhiány tavalyhoz képest. Indiában például 51 százalékponttal, ami azt jelenti, hogy most a cégek 67 százaléka utalt nehézségekre, míg tavaly arányuk mindössze 16 százalék volt. Amerikában 14 százalékról 52-re nőtt az arány.

A legkeresettebb szakmákat tekintve gyakorlatilag öt éve változatlan a rangsor: az első három helyen a műszakiak, az értékesítési képviselők és a szakképzett bolti eladók állnak, és nagy szükségük van a cégeknek mérnökökre is.

A vállalatok többnyire a szakmai gyakorlat és a hozzáértés hiányát említették az első helyen, amikor megindokolták, hogy miért nem találnak megfelelő embert a meghirdetett pozíciókba.